Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Iga Šwiatek, prva Poljakinja na ameriškem vrhu

Št. 1. na lestvici ATP je osvojila še tretji veliki slam, drugega letos. Tunizijka Ons Jabeur je izgubila drugi zaporedni finale na velikih slamih.
Iga Šwiatek je z zmago proti Ons Jabeur prišla do druge letošnje zmage na velikih slamih in prve na OP ZDA. FOTO: Julian Finney/AFP
Iga Šwiatek je z zmago proti Ons Jabeur prišla do druge letošnje zmage na velikih slamih in prve na OP ZDA. FOTO: Julian Finney/AFP
G. N., STA
11. 9. 2022 | 07:31
11. 9. 2022 | 09:27
3:25

Poljakinja Iga Šwiatek je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu je trenutno prva igralka sveta po uri in 50 minutah ugnala Tunizijko Ons Jabeur v dveh nizih s 6:2 in 7:6 (5).

Za 21-letno Šwiatekovo je to že tretja zmaga na turnirjih za grand slam in druga letos. V Parizu je bila najboljša leta 2020 in 2022. Postala je tudi prva Poljakinja z zmago na odprtem prvenstvu ZDA.

Mejnike bi lahko prestavljala tudi tekmica. V primeru zmage bi bila prva zmagovalka tega turnirja iz arabskega sveta in afriškega kontinenta.

Tunizijka, ki se bo v ponedeljek na lestvici WTA povzpela na drugo mesto, je razočarala predvsem v prvem nizu. V drugem je pri vodstvu Šwiatekove s 3:0 in 4:2 kazalo, da se bo dvoboj hitro končal, a Jabeurjeva se je še enkrat zbrala. Zanimiv finale je odločila podaljšana igra, v kateri je bila Poljakinja bolj zbrana.

»Nisem bila prepričana, ali sem še na ravni, da dejansko osvojim turnir za grand slam, še posebej na odprtem prvenstvu ZDA, kjer je podlaga tako hitra,« je dejala.

»To je nekaj, česar zagotovo nisem pričakovala. To je zame tudi kot potrditev, da je meja samo nebo. Ponosna sem, tudi malo presenečena, vesela, da mi je to uspelo,« je dejala.

Osemindvajsetletna Jabeurjeva je po Wimbledonu doživela še drugi poraz v finalih turnirjev za grand slam. »Nimam česa obžalovati, saj sem naredila vse, kar je bilo v moji moči. Nisem oseba, ki bi obupavala. Prepričana sem, da bom spet v finalu in takrat bom dala prav vse od sebe, da zmagam,« je dejala najuspešnejša afriška teniška igralka.

Tokratno odprto prvenstvo ZDA ni prineslo preboja za slovenski tenis. Med posamezniki so v prvem krogu izpadli Aljaž Bedene, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, Bedene je svoj zadnji nastop na grand slamih sklenil tudi s porazom v prvem krogu dvojic, na tej točki turnirja pa je med dvojicami sklenila tudi Zidanškova. Andreja Klepač je izpadla v prvem krogu mešanih dvojic. Koprčanka se je skupaj s Čilenko Alexo Guarachi v konkurenci ženskih dvojic zaustavila v tretjem krogu.

Nocoj bo na psoredu še finale v moški konkurenci. Španec Carlos Alcaraz in Norvežan Casper Ruud se pomerila za naslov na zadnjem teniškem turnirju za grand slam v sezoni, v igri pa ne bo zgolj prestižna lovorika, temveč tudi preboj na prvo mesto lestvice ATP. Alcaraz je bil pred začetkom turnirja v New Yorku tretji igralec sveta, Ruud pa sedmi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine