Slovenski kvartet na 13. mestu

Štafetna preizkušnja Francozinjam, Slovenke takoj izgubile stik.
Fotografija: Polona Klemenčič je s sotekmovalkami v štafeti osvojila 13. mesto. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Polona Klemenčič je s sotekmovalkami v štafeti osvojila 13. mesto. FOTO: Matej Družnik

Francoske biatlonke Lou Jeanmonnot, Sophie Chauveau, Justine Braisaz-Bouchet in Julia Simon so zmagale v štafetni preizkušnji na 4 x 6 km na svetovnem prvenstvu v češkem Novem Mestu. Srebro so osvojile Švedinje, bron pa Nemke. Slovenska četverica je po slabšem začetku končala na 13. mestu.

V boju za zmago se je prvim favoritinjam Francozinjam položaj zapletel v drugi predaji, ko je morala Sophie Chauveau kar dvakrat v kazenski krog. V vodstvu so bile dolgo presenetljivo Estonke, a so jih v tretji predaji izkušenejše in boljše zasedbe prehitele.

Takrat je tudi Justine Braisaz-Bouchet naredila razliko, predala zadnji Julii Simon, ta pa je kljub težavam pri streljanju stoje zapečatila peto francosko zlato kolajno v Novem Mestu. Francozinje so sploh prvič postale svetovne prvakinje v tej disciplini. V Novem Mestu pa prepričujejo kot ekipa, saj je Francija pred tem dobila tudi tekmi mešanih štafet in mešanih parov. Švedinje so na koncu zaostale 38,3 sekunde, Nemke pa 1:14,2 minute. Presenetljivo so bile četrte Estonke (+1:40,1), Slovenke pa so končale na 13. mestu z zaostankom 5:36,4 minute.

Lena Repinc je že takoj po prvem streljanju, ko je porabila tri dodatne naboje, izgubila stik z najboljšimi reprezentancami in predala 17. dobro minuto in pol za vodilno Francozinjo. »Verjetno sem se leže premalo odzvala na veter, pa tudi Francozinja je močno navila ritem in srčni utrip je bil višji kot sicer. Pri popravah tri za tri pa je bila kar panika, a veseli me, da sem se zbrala. V kazenski krog še nikoli nisem šla v štafeti in tako je ostalo, sicer pa sem izgubila preveč dragocenih sekund,« je o svojem nastopu povedala Repinčeva.

Francozinje (od leve) Sophie Chauveau, Justine Braisaz-Bouchet, Julia Simon in Lou Jeanmonnot so bile na SP še enkrat razred zase. FOTO: Joe Klamar/AFP
Francozinje (od leve) Sophie Chauveau, Justine Braisaz-Bouchet, Julia Simon in Lou Jeanmonnot so bile na SP še enkrat razred zase. FOTO: Joe Klamar/AFP

Enkrat se bo izšlo

Polona Klemenčič je nato stoje porabila dve popravi in predala kot 14. z zaostankom dveh minut. »Da bi bila res zadovoljna, bi morala zadeti še kakšno tarčo več,« je dejala tekmovalka. Tretja je nato šla na pot njena sestrična Živa Klemenčič, ki je morala po streljanju stoje v kazenski krog, Anamariji Lampič pa je predala kot 16. s štirimi minutami zaostanka.

»Uživala sem vse do streljanja stoje. Tudi moj drugi strelski postanek ni bil tako slab, škoda, da nisem imela še enega dodatnega naboja, pa ne bi bilo kazenskega kroga. Ozračje je tu res lepo, še bolj veličastno kot na lanskem SP v Oberhofu, res pa je, da ga med tekmo niti ne občutiš, saj vso pozornost usmerjaš svoji zbranosti. Ta sezona mi ne gre po pričakovanjih, verjamem pa, da se lahko zberem za naslednjo tekmo tekmo na Norveškem in tam tekmujem na višji ravni kot v zadnjih tednih,« je pokomentirala Živa Klemenčič, ki je prav v štafeti dobila edino priložnost na SP.

Lampičeva je leže popravljala enkrat, stoje pa je morala dvakrat v kazenski krog. V zadnjem krogu je nato prehitela belgijsko tekmico za končno 13. mesto. Vnovič je bil zelo hiter tek. »Če se trudim, bom dočakala tudi v biatlonu vrhunski rezultat. In tudi na takšni tekmi, ko ni bilo več možnosti za visoko uvrstitev, garam zase, ne nazadnje je to dober trening. Vseskozi imam v glavi, da se bo enkrat izšlo. V to trdno verjamem. Smo še vedno mlada ekipa, manj izkušena v primerjavi z drugimi. Tokrat mi je šlo dobro pri streljanju leže, stoje je bilo slabše,« je po tekmi dejala Anamarija Lampič.

»Pomembno pa je bilo, da smo tekmo končali v cilju. V bistvu sem na predaji videla, da je Julia za menoj, vedela pa sem, da me bo na progi težko ujela. Moram pa ostati pozitivna in se tudi iz tega prvenstva nekaj naučiti. In ne nazadnje je zdaj dobro zame, da na svetovnem prvenstvu uvrstitve ne štejejo za svetovni pokal, tako da bom na naslednji postaji v Oslu lahko nastopila tudi na tekmi skupinskega štarta,« je še dodala Lampičeva, ki se je komaj izognila predčasnemu koncu, nato pa v zadnjem krogu Belgijki vzela minuto in močno pridobila v primerjavi s konkurenco.

Komentarji: