Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Podjetniške zvezde 2024

Če hočemo biti veliki v vesolju, moramo vedeti, kje hočemo biti veliki

Matija Novak, ki prevzema vodenje RLS Merilne tehnike od očeta, vidi možnosti Slovenije v nišah.
Nejc Gole in Matija Novak v pogovoru. FOTO: Robert Schmitzer/Delo
Nejc Gole in Matija Novak v pogovoru. FOTO: Robert Schmitzer/Delo
9. 11. 2023 | 20:55
10. 11. 2023 | 09:24
2:58

»Ta teden je res v znamenju izjemnih nebesnih pojavov. V nedeljo je Slovenijo razsvetlil severni sij, v torek je Evropska vesoljska agencija objavila prve fotografije še nikoli prej videne galaksije in celo posredne dokaze o obstoju temne snovi. Danes pa je na nebu zasijala nova zvezda. Gospod Matija Novak, čestitke in kakšen je pogled z vrha?« je novo podjetniško zvezdo vprašal Nejc Gole.

»Izjemen dogodek, čestitam vsem nominirancem, vedno se čudim, kakšne vse zgodbe imamo v Sloveniji. Res vrhunsko,« je bil navdušen Novak.

»Tudi RLS Merilna tehnika se ukvarja z vesoljsko industrijo, a je bistveno pomembnejša robotika. Povejte, kaj sploh počnete?« je nadaljeval Gole.

Delova podjetniška zvezda 2023 je RLS Merilna tehnika. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Delova podjetniška zvezda 2023 je RLS Merilna tehnika. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»To me večkrat vprašajo, je odgovoril Novak. RLS je kratica za rotacijske linearne senzorje in to so naši glavni izdelki. »To najlažje razložim na primeru. Če imate robota z robotsko roko, mora v zglobu vedeti, za koliko lahko premika to roko, naš senzor pa to meri. Primer za linearni senzor bi bil pa 3D-tiskalnik, tam imamo linearne smeri X in Y in tudi te lahko naš senzor meri,« je pojasnil Novak.

image_alt
Zablestela je že sedma Delova podjetniška zvezda

Na vprašanje o robotizaciji pa je odgovoril, da celoten sektor izjemno hitro raste, čedalje več podjetij uporablja robote, drugo pa je to, da se zelo širi uporaba robotov. »Pred kratkim sem videl gasilskega robota, ki gre lahko v zelo vroče prostore in zamenja človeka,« pravi Novak in dodaja, da roboti delajo tudi salte.

Na vprašanje, kaj bi bilo treba narediti, da bi bila Slovenija velika v vesolju, je Novak opozoril, da bo treba primerno poskrbeti za strokovnjake, kajti na svetu poteka hud boj zanje. »Če hočemo biti veliki v vesolju, moramo vedeti, kje hočemo biti veliki. V kateri niši smo res lahko najboljši na svetu, v Sloveniji imamo znanje in tudi infrastruktura je dobra. Zastaviti si moramo ambiciozen, a dosegljiv cilj,« meni Novak.

RLS je tudi družinsko podjetje. Mogoče prenos podjetja poteka bolj zadnji dve leti, sodelovanje z očetom pa je dobro, pravi Novak, v veliko stvareh se strinjata. Če se pa kdaj ne strinjata, je treba upoštevati to, kar je bolje za podjetje.

FOTO: Delove podjetniške zvezde 
FOTO: Delove podjetniške zvezde 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine