Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Slovenski investitorji vedno pogosteje stavijo na plemenito kovino osmij

Dolgo so bili zlato, srebro in platina dobičkonosni v obdobjih gospodarske negotovosti, a časi se spreminjajo. Vašo pozornost si zasluži naložba v osmij.
Osmij je naložba prihodnosti. Foto Osmium inštitut Slovenija
Osmij je naložba prihodnosti. Foto Osmium inštitut Slovenija
28. 12. 2023 | 09:41
6:12

Zlato, srebro in platina so doslej veljali za najprepoznavnejše plemenite kovine, s katerimi lahko zavarujemo vrednost svojega premoženja. Toda po dolgem obdobju visokih cen se prav te plemenite kovine trenutno gibljejo v stransko in celo nekoliko padajočo smer. Zadnja od plemenitih kovin, ki vstopa na naložbeni trg, pa ni občutljiva ne na svetovne politične in gospodarske težave ne na dogajanje na trgu drugih plemenitih kovin. Govorimo o najdragocenejši plemeniti kovini – osmiju. Razlog za to leži v njegovih posebnih lastnostih in dejstvu, da ga je mogoče kupiti le v fizični obliki – z osmijem se namreč ne trguje na borzi, kar mu zagotavlja večjo stabilnost in ni podvržen manipulacijam.

Najmodernejša plemenita kovina na trgu

Osmij v različnih oblikah Foto Osmium inštitut Slovenija
Osmij v različnih oblikah Foto Osmium inštitut Slovenija

Kristalni osmij velja med strokovnjaki za najmodernejšo izmed vseh osmih plemenitih kovin. Odlikuje ga vrsta presežnikov. Najprej spada med platinske kovine in ima največjo gostoto med neradioaktivnimi elementi, kar je le ena njegovih izjemnih lastnosti.

Zgodovinska priložnost za pravo naložbo – to je tisto, o čemer sanjajo vlagatelji. Vendar je le malo srečnežev, ki imajo možnost biti prisotni na začetku novega obdobja kake izmed naložb. Prav to priložnost zdaj ponuja nemški Osmium inštitut, ki si je zadal cilj, da osmij ponudi na trg in hkrati vsak edinstven kos osmija tudi certificira in vpiše v mednarodno podatkovno bazo.

Nekoč stranski produkt, zdaj glavna zvezda

Osmij sam po sebi ni nova kovina, vendar v zadnjih letih uživa vedno večjo pozornost. Dolgo je bil le »stranski produkt« pri pridobivanju platine. To se je spremenilo. Kristalni osmij namreč velja za najmodernejšo in najvarnejšo plemenito kovino. Uporablja se v nakitu kot visokokakovosten nadomestek za diamante. V nasprotju z zlatom ga ni mogoče taliti in je tako večen.

Osmij je priljubljen pri zlatarjih. Foto Osmium inštitut Slovenija
Osmij je priljubljen pri zlatarjih. Foto Osmium inštitut Slovenija

Medtem ko naj bi po mnenju mnogih analitikov trg zlata, srebra in platine pravkar zapustil svoje najvišje ravni, kristalni osmij kot vrednostna naložba izstopa in stabilno pridobiva vrednost.

Pametno posnemanje naložbenih strategij superbogatih

Srebro, zlato in platina so se v zadnjem obdobju pospešeno dražili, kar je zagotovo posledica negotovih razmer po svetu. Vendar so se te cene pregrele, kar je povzročilo konsolidacijo in s tem stransko gibanje ter prve izgube vrednosti. V časih nenadnih in visokih cen je verjetnost za pobiranje dobičkov visoka, hkrati pa se lahko pričakuje, da bodo plemenite kovine sledile trendu upadanja cen diamantov.

Najdragocenejša na novo izdelana violina spet v naši bližini

Najdragocenejša violina na svetu »The OS Violin«, vredna 3,5 milijona evrov, ki je 6. junija letos obiskala Maribor, se je v sklopu svetovne turneje ustavila tudi v Beogradu. Na ekskluzivnem dogodku jo je v soboto, 18. novembra 2023, javnosti predstavila Fundacija Novak Đoković.

Na fotografiji: violinist Stefan Milenković, Jelena Đoković, Edgar Russ, DI Kurt Assam. Foto Dalibor Danilović
Na fotografiji: violinist Stefan Milenković, Jelena Đoković, Edgar Russ, DI Kurt Assam. Foto Dalibor Danilović

Na najdražjo na novo izdelano violino je v Beogradu zaigral svetovno znani violinist Stefan Milenković. Srbski virtuoz svetovnega kova je že pri svojih desetih letih na božičnem koncertu v Washingtonu igral predsedniku Ronaldu Reaganu, pri enajstih Mihailu Gorbačovu ter pri štirinajstih letih v Vatikanu papežu Janezu Pavlu II.


Naročnik oglasne vsebine je Osmium inštitut.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine