Evropska banka za obnovo in razvoj pohvalila tudi Slovenijo

Poročilo o tranziciji dela pravi, da bodo spremenjeni delovni vzorci prinesli pozitivne učinke.
Fotografija: Revoz je zgled, kako delovna mesta prilagoditi starejšim. FOTO Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Revoz je zgled, kako delovna mesta prilagoditi starejšim. FOTO Jure Eržen/Delo

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v svojem poročilu o tranziciji dela optimistična: Spremenjeni delovni vzorci bodo prinesli pozitivne učinke.

Med izzivi navaja delovne migracije (predvsem v Rusijo, Nemčijo, ZDA in Ukrajino, predvsem izobraženi samski in mladi moški, ki živijo v mestih), zaradi katerih se države soočajo s starajočo ali premlado delovno silo. Tokove bi države lahko zajezile z izboljšanjem poslovnega okolja in javnih storitev, kar je primerljivo z zviševanjem plač. Po drugi strani imajo migracije tudi pozitivne učinke, saj krepijo prenos znanja ob vrnitvi domov.

Poročilo omenja tudi Slovenijo. Kot primer dobre prakse, kako delovna mesta prilagoditi starejšim od 50 let, navaja Revoz, kjer zdravje delavcev izboljšujejo z razmeroma poceni rešitvami v opremi, uniformah, tleh, pa tudi z ortopedsko obutvijo. Slovenijo poročilo izpostavlja tudi kot državo z visoko stopnjo robotizacije, saj ima na vsakih 10.000 delavcev v tovarnah več kot 93 robotov. Po oceni konkurenčnosti je, nako kot lani, med državami Srednje Evrope in Baltika na drugem mestu, za Estonijo.

Komentarji: