Generalni direktor Nissana napovedal odstop

Na 65-letnega menedžerja so se usuli očitki, da je s spremembo pogojev za prejemanje dodatka na nedovoljen način pridobil 394.000 evrov.
Fotografija: Saikawa (na fotografiji) bo položaj uradno zapustil prihodnji ponedeljek. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Saikawa (na fotografiji) bo položaj uradno zapustil prihodnji ponedeljek. FOTO: Issei Kato/Reuters

Generalni direktor japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan Hiroto Saikava bo prihodnji teden odstopil, je sporočil upravni odbor družbe. Ta ga je k odstopu tudi pozval, potem ko so v javnost prišle navedbe o Saikavovih domnevnih finančnih nepravilnostih. Saikavo bo začasno nadomestil glavni izvršni direktor Jasuhiro Jamauči.

»Upravni odbor je po opravljeni razpravi gospoda Saikavo pozval k odstopu s položaja generalnega direktorja. Gospod Saikava je to sprejel,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predsednik upravnega odbora Jasuši Kimura.

Saikava bo položaj uradno zapustil prihodnji ponedeljek. Na 65-letnega menedžerja so se usuli očitki, da je s spremembo pogojev za prejemanje dodatka na nedovoljen način pridobil 47 milijonov jenov (440.000 dolarjev, 394.000 evrov).

Kot so poudarili v družbi, zviševanje dodatka samo po sebi ni nedovoljeno, a je Saikava to storil tako, da je spremembo pogojev naložil enemu od preostalih izvršnih direktorjev.

FOTO: Behrouz Mehri/AFP
FOTO: Behrouz Mehri/AFP


Saikava se je za dejanje že prejšnji teden opravičil in pri tem zanikal kakršno koli napačno ravnanje. »Zadevo sem res prepustil nekomu drugemu, a sem mislil, da je bila izvedena pravilno,« je dejal takrat.

Po mnenju analitikov so pri Nissanu z »razrešitvijo« Saikave pohiteli tudi zato, ker se avtomobilski velikan še vedno ubada s posledicami afere, ki jo je zakuhal nekdanji prvi mož zavezništva Renault-Nissan Carlos Ghosn. Oblasti so proti njemu vložile več obtožnic zaradi finančnih malverzacij, afera pa je na zavezništvu pustila veliko temno liso.

FOTO: Christian Hartmann/Reuters
FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Preberite še:

Komentarji: