Generalni direktor Nissana napovedal odstop

Na 65-letnega menedžerja so se usuli očitki, da je s spremembo pogojev za prejemanje dodatka na nedovoljen način pridobil 394.000 evrov.

Objavljeno
09. september 2019 15.19
Posodobljeno
09. september 2019 15.40
Saikawa (na fotografiji) bo položaj uradno zapustil prihodnji ponedeljek. FOTO: Issei Kato/Reuters
L. Z., STA
L. Z., STA
Generalni direktor japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan Hiroto Saikava bo prihodnji teden odstopil, je sporočil upravni odbor družbe. Ta ga je k odstopu tudi pozval, potem ko so v javnost prišle navedbe o Saikavovih domnevnih finančnih nepravilnostih. Saikavo bo začasno nadomestil glavni izvršni direktor Jasuhiro Jamauči.

»Upravni odbor je po opravljeni razpravi gospoda Saikavo pozval k odstopu s položaja generalnega direktorja. Gospod Saikava je to sprejel,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predsednik upravnega odbora Jasuši Kimura.

Saikava bo položaj uradno zapustil prihodnji ponedeljek. Na 65-letnega menedžerja so se usuli očitki, da je s spremembo pogojev za prejemanje dodatka na nedovoljen način pridobil 47 milijonov jenov (440.000 dolarjev, 394.000 evrov).

Kot so poudarili v družbi, zviševanje dodatka samo po sebi ni nedovoljeno, a je Saikava to storil tako, da je spremembo pogojev naložil enemu od preostalih izvršnih direktorjev.

image
FOTO: Behrouz Mehri/AFP


Saikava se je za dejanje že prejšnji teden opravičil in pri tem zanikal kakršno koli napačno ravnanje. »Zadevo sem res prepustil nekomu drugemu, a sem mislil, da je bila izvedena pravilno,« je dejal takrat.

Po mnenju analitikov so pri Nissanu z »razrešitvijo« Saikave pohiteli tudi zato, ker se avtomobilski velikan še vedno ubada s posledicami afere, ki jo je zakuhal nekdanji prvi mož zavezništva Renault-Nissan Carlos Ghosn. Oblasti so proti njemu vložile več obtožnic zaradi finančnih malverzacij, afera pa je na zavezništvu pustila veliko temno liso.

image
FOTO: Christian Hartmann/Reuters