Gospodarstvo ta teden: mreženje, Japonska, minimalna plača

Danes na konferenci Podim pletejo poslovne mreže, na GZS pa bodo v četrtek razpravljali o minimalni plači
Fotografija: Kaj ima minimalna plača z dominami? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kaj ima minimalna plača z dominami? FOTO: Shutterstock

Minimalna plača in učinek domin

Gospodarstveniki pripisujejo noveli zakona o minimalni plači, ki bo v celoti začela veljati 1. januarja 2020, učinek domin. Tako so naslovili posvet, ki ga 23. maja v Ljubljani organizira Gospodarska zbornica Slovenije. Namen organizatorjev je analizirati, kako bodo končna izključitev dodatkov, dela plače za delovno uspešnost in plačila za poslovno uspešnost iz minimalne plače vplivali na slovensko gospodarstvo, posamezna podjetja in zaposlene. Strokovne službe GZS ter ugledni predavatelji z ekonomske fakultete ter fakultet za družbene vede in za menedžment bodo orisali pravni pomen minimalne plače, njen vpliv na konkurenčnost slovenskega gospodarstva, na plačna razmerja ter zaposlovanje, dolgoročne učinke povečanja minimalne plače na zaposlenost in poslovanje podjetij v Sloveniji, dileme ter protislovja ekonomike in politike minimalne plače, pa tudi, kako bo nova ureditev povečala stroške dela po dejavnostih.

Mreženje na Podimu

Od danes do 22. maja bo v mariborskem hotelu Habakuk na konferenci Podim pletlo poslovne mreže ter izmenjavalo izkušnje in dobre prakse 150 izbranih (od 700 prijavljenih) startupov & scaleupov iz 33 držav. Gre za najvplivnejši dogodek s tega področja v regijah Alpe-Adria in Zahodni Balkan, umeščajo ga med top 30 tehnoloških in startup dogodkov. Letošnji prijavljenci so zrelejši, kot so bili v preteklih letih, saj jih kar polovica že uspešno trži delujoče produkte in so do zdaj pridobili že za 45 milijonov evrov investicij. To bo odlična priložnost za slovenska in regijska uveljavljena podjetja, ki iščejo vitke in agilne poslovne partnerje za digitalno transformacijo. Pričakujejo 60 vrhunskih govorcev, uveljavljenih mednarodnih strokovnjakov za podjetništvo, inoviranje, digitalno preobrazbo, tvegani kapital. V torek bodo podelili nagrado Slovenski startup leta 2019 najboljšemu domačemu udeležencu.

Odskočna deska za japonski trg

Podjetja, ki iščejo svoje poslovne priložnosti na azijskih trgih, konkretno na Japonskem, imajo priložnost spoznati kulturne in gospodarske vidike japonskih poslovnih in tehnoloških dosežkov ter poslovnega okolja, načina odločanja in narave pogajanj z njimi (prek predavanj, študij primerov, iger vlog in obiskov podjetij), hkrati pa v dvostranskih srečanjih B2B (business to business), vzpostaviti poslovne stike z japonskimi partnerji. To jim omogoča izobraževalni program Get Ready for Japan, ki ga organizira EU-japonski center za industrijsko sodelovanje (EU-Japan Centre for Industrial Cooperation) od 20. do 31. maja na Japonskem. Tovrstnih izobraževanj se je v 30 letih udeležilo že več kot 600 evropskih podjetij.

Kako obrniti konflikt sebi v prid

O tem, da je konflikt, najsi bo zasebno ali v poslu, lahko nekaj pozitivnega, bodo poučili udeležence ponovljene praktične delavnice Učinkovito reševanje konfliktov 22. maja v prostorih CPU v Ljubljani. Organizator izhaja iz domneve, da konflikt posameznika lahko pripelje do še boljših rešitev in idej. Seveda – če se z njim spopade na primeren način. Nerešeni konflikti zahtevajo čas, denar in človeške vire, slabi odnosi kot posledica konfliktov pa močno zmanjšujejo zavzetost za delo. Zato je treba poznati prave tehnike reševanja konfliktov. Tako je mogoče okrepiti lastno samozavest, izkoristiti pozitivni potencial konflikta, zmanjšati izgubo časa in stres zaradi slabe komunikacije, popraviti medsebojne odnose. Skrivnosti pravih prijemov bo razkrivala strokovnjakinja na področju vodenja sprememb v organizacijah in trenerka mehkih veščin Brigita Tomas, ki je znanje pridobila tudi kot mediatorka in soustanoviteljica Kluba za kreativno reševanje izzivov.

Komentarji: