Nove nadzornike NLB čakajo nova poslovna strategija in plače vodilnih

Banka bo na skupščini 10. junija dobila nadzorni svet, popolnjen s predstavniki novih lastnikov, čaka pa jo tudi skorajšnje dokončanje privatizacije.
Fotografija: Bilančni dobiček NLB znaša 194,5 milijona evrov. Uprava in nadzorni svet predlagata, da se ga 142,6 milijona evrov izplača delničarjem, 51,9 milijona evrov pa ostane nerazporejen. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bilančni dobiček NLB znaša 194,5 milijona evrov. Uprava in nadzorni svet predlagata, da se ga 142,6 milijona evrov izplača delničarjem, 51,9 milijona evrov pa ostane nerazporejen. Foto: Jože Suhadolnik

Ljubljana - Delničarji NLB se bodo čez dober mesec dni, 10. junija, zbrali v Cankarjevem domu in na prvi skupščini po privatizaciji 65 odstotkov banke med drugim odločali o delitvi dobička, dividendah in imenovanju štirih od devetih članov nadzornega sveta banke.

Uprava in nadzorni svet predlagata bruto dividende v višini 7,13 evra na delnico. Od lanskega bilančnega dobička NLB v višini 194,5 milijona evrov naj bi sicer za poplačilo delničarjev namenili 142,6 milijona, nekaj manj kot 52 milijonov evrov dobička pa bo ostalo nerazporejenega.

Kar zadeva nove nadzornike, so delničarjem predlagana izvolitev štiri imena, očitno usklajena med največjimi posamičnimi lastniki NLB (država Slovenija, Brandes Investment Partners, EBRD itd.). Kandidati so dosedanji član NS Andreas Klingen, izvršni direktor investicijskega bančništva v ING Bank Gregor Rok Kastelic, ob tem pa še dva manj znana, a po vsem sodeč izkušena britanska finančnika, Mark William Lane Richards, neizvršni član upravnega odbora banke CIB v Egiptu, in pa Shrenik Dhirajlal Davda, soustanovitelj družbe New Europe Capital Partners Ltd. Novi člani se bodo pridružili zdajšnjim nadzornikom, predsedniku Primožu Karpetu ter Alexandru Bayru, Davidu Ericu Simonu, Laszlu Urbanu in Petru Grozniku.

Ko se bo novi nadzorni svet prvič sestal v novi sestavi, ga verjetno najprej čaka odločanje, kdo ga bo vodil - še naprej Karpe ali morda kdo drug. Za zdaj ni nobenih signalov - še posebej upoštevajoč dobre poslovne rezultate - da bi lahko v kratkem prišlo do kakih menjav v upravi banke, ki jo bo očitno še naprej vodil Blaž Brodnjak. Razmišljanja gredo neuradno menda bolj v to smer, da bi zdajšnji štiričlanski upravi (poleg Brodnjaka so v njej še Andreas Burkhardt, Archibald Kremser, Lazslo Pelle) dodali še kakega člana vodilne ekipe.


Nova poslovna strategija in plače vodilnih


Nadzorni svet v novi, popolnjeni devetčlanski zasedbi bo po pričakovanjih letos postavil v ospredje novo poslovno strategijo NLB kot regionalne bančne skupine, novi lastniki pa bodo zagotovo dali vedeti, kakšna so njihova finančna pričakovanja glede samega poslovanja banke. Nova zasedba nadzornikov bo verjetno imela takoj na mizi tudi politiko plač v banki, vključno z odpravo omejitev za vodilne, izhajajočih iz znamenitega Lahovnikovega zakona.

Sicer pa privatizacija naše največje banke še ni končana: SDH mora kmalu letos končati postopek prodaje še desetih odstotkov delnic banke, tako da bo v rokah države ostal še kontrolni delež 25 odstotkov plus delnica NLB. Ta čas ni političnih ali tržnih ovir za dokončanje prodaje banke in s tem tudi za dokončno odpravo zavez, danih evropski komisiji. Tudi glede na to, da je SDH nedavno podaljšal pogodbo s finančnim svetovalcem za prodajo banke, poznavalci pričakujejo, da bo preostala desetina delnic prodana tik pred ali pa tik po poletnih počitnicah.
 

Komentarji: