Sejem, na katerem milijonski stroji delajo

Na Mednarodnem industrijskem sejmu in sejmu Lestech od 18. do 21. aprila bo skupno več kot 330 razstavljavcev.
Fotografija: Mednarodni industrijski sejem in sejem Lestech so predstavili (z leve): predsednik skupnosti lesarskih šol in ravnatelj Bernard Kresnik, vodja sejmov Špela Peras Podpečan, dr. Gorazd Lojen s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, dr. Aleš Hančič, direktor Razvojnega centra orodjarstva Slovenije, in izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Mednarodni industrijski sejem in sejem Lestech so predstavili (z leve): predsednik skupnosti lesarskih šol in ravnatelj Bernard Kresnik, vodja sejmov Špela Peras Podpečan, dr. Gorazd Lojen s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, dr. Aleš Hančič, direktor Razvojnega centra orodjarstva Slovenije, in izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celjsko sejmišče bo od 18. do 21. aprila spremenjeno v eno največjih proizvodnih območij. Mednarodni industrijski sejem, ki pokriva celotno Jugovzhodno Evropo, bo največji doslej. Pridružujejo mu še sejem Lestech, ki je vodilni sejem lesnoobdelovalne industrije v Sloveniji.

image_alt
Končujejo pozitivno, v letu 2023 dva nova sejma

Mednarodni industrijski sejem je po navedbah izvršnega direktorja družbe Celjski sejem Roberta Otorepca najodmevnejši sejem v Sloveniji, hkrati pa tudi najbolj logistično zahteven. Usklajujejo ga namreč s sejmi v tujini, da proizvajalci naredijo prototipe strojev, ki jih predstavijo na sejmu in ki na sejmu tudi delujejo.

Rekordno število razstavljavcev

Prav to je prednost sejmov, je poudarila vodja sejmov Špela Peras Podpečan: »Ne predstavljam si, da bi podjetje kupilo stroj, ki stane več milijonov evrov, ne da bi ga videli, kako deluje.« Dodala je, da je zato ta sejem tudi velik logistični zalogaj, saj morajo poskrbeti za vse ukrepe, da stroji delujejo brez motenj in težav. Najtežji stroj, ki ga bodo obiskovalci letos lahko videli na sejmu, tehta več kot 15 ton.

image_alt
Brez domiselnosti tudi oživitve sejemske dejavnosti ne bo

Na industrijskem sejmu pričakujejo 319 razstavljavcev iz 15 držav oziroma 925 blagovnih znamk iz 35 držav. Predstavilo se bo rekordno število podjetij s področja avtomatizacije in robotizacije, prav tako rekordno število podjetij s področja varjenja in rezanja. Predstavljene bodo novosti s področja kompresorjev, strojev CNC, robotske celice s kolaborativnim robotom za lasersko varjenje, 3D-tiskalnikov … Novosti se potegujejo tudi za priznanja, ki jih bodo podelili prvi dan sejma. Ta bo, kot je dejal Otorepec, največji doslej.

Varilci in orodjarji

Drugi dan bo tradicionalno namenjen dnevu varilne tehnike. Poleg predavanj bodo pripravili tudi osmo državno tekmovanje varilcev in prvo mednarodno tekmovanje, pričakujejo do 40 varilcev. Tretji dan bo Tecos - Razvojni center orodjarstva Slovenije pripravil dan orodjarstva. Osredotočili se bodo na zeleni prehod, govorili pa bodo predvsem o aditivnih tehnologijah, industriji 4.0 in njihovi vlogi pri zelenem prehodu. Kot je povedal direktor Tecosa Aleš Hančič, bo konferenca zelo močna, saj so nanjo povabili odločevalce, predstavnike štirih ministrstev, Evropske unije, veselijo pa se predvsem interakcije z obiskovalci.

image_alt
Novosti v industriji se predstavljajo v Celju

Poleg industrijskega sejma bo na celjskem sejmišču v istem času še sejem Lestech, ki je namenjen vsem obdelovalcem lesa, lesni industriji in mizarskim delavnicam, da se bodo seznanili z novostmi. V sejemski dvorani M bodo na 15 razstavnih prostorih predstavili 50 blagovnih znamk, močno pa bodo zastopane slovenske lesarske šole, saj želijo promovirati lesarske poklice.

Do odprtja sejmov bodo na celjskem sejmišču že sanirali dvorano E, ki jo je poleg modre dvorane poškodoval nedavni požar. Kot je dejal Otorepec, bo skupna škoda več sto tisoč evrov, a končne ocene še nimajo. Sejma, ki sta namenjena predvsem stroki, bodo kljub temu brez težav izpeljali, tudi do zdaj niso odpovedali nobene prireditve.

Preberite še:

Komentarji: