Srbija in Slovenija želita več posla

Sto poslovnežev je v Beogradu
Fotografija: Srbija Slovenija blagovna menjava Foto Dd
Odpri galerijo
Srbija Slovenija blagovna menjava Foto Dd

Predsednika Slovenije in Srbije Borut Pahor in Aleksandar Vučić sta na srečanju v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama. V pogovorih sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom, gospodarskemu sodelovanju in srbskemu približevanju Evropski uniji.

Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebno sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde.

Pahor, ki ga na uradnem obisku v Srbiji spremlja stočlanska gospodarska delegacija - del te je bil predsednik GZS Boštjan gorjup -, je dejal, da je Slovenija pomembna investitorica v Srbiji, Srbija pa v Sloveniji. Vrednost slovenskih investicij v Srbiji presega milijardo evrov – eden od večjih investitorjev je Gorenje z več tovarnami –, srbskih v slovensko gospodarstvo pa več kot dvesto milijonov evrov. Te se v zadnjem času krepijo, predvsem zaradi vlaganj Miodaraga Kostića (hotelirstvo, bančništvo) in tudi Delte Miroslava Miškovića Miškovića, ki je pred kratkim napovedala gradnjo že drugega hotela.

Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo in podprl dialog med Beogradom in Prištino, za katerega ne vidi alternative. »Ureditev nekaterih vprašanj v regiji je večinoma odvisna od nas. (...) Voditelji v regiji se moramo zavedati odgovornosti za vzdrževanje procesov sprave, procesov krepitve medsebojnega zaupanja in spoštovanja, reševanja bilateralnih vprašanj ne glede na to, kako težka so,« je poudaril.
 

Komentarji: