Umrl slavni italijanski režiser, eden od 35 »potomcev« Leonarda da Vincija

Šestindevetdesetletni režiser je bil že dlje časa precej bolan. 
Fotografija: Nekaj časa se je ukvarjal tudi s politiko. FOTO: Andreas Solaro/Afp
Odpri galerijo
Nekaj časa se je ukvarjal tudi s politiko. FOTO: Andreas Solaro/Afp

Umrl je italijanski filmski, operni in gledališki režiser Franco Zeffirelli. Sodeloval je s številnimi zvezdniki, med drugim z že pokojno divo Elizabeth Taylor, ki je z Richardom Burtonom zaigrala v filmu Ukročena trmoglavka. Režiser, ki je bil doma iz Firenc, je leta 1968 režiral uspešnico Romeo in Julija in bil zanjo nominiran za oskarja. Kot učno gradivo so ga imele številne generacije bodočih filmarjev. 

Režiral je okoli 20 celovečercev, poleg že omenjene predelave Williama Shakespeara, še filme Jezus iz Nazareta (1977), Hamlet (1992), Večna Callas in Čaj z Mussolinijem (1999). Režiral je tudi okoli 30 oper. V 90. letih prejšnjega stoletja je v Hamletu glavno vlogo zaigral Mel Gibson, v stranskih pa Glenn Close in Helena Bonham Carter

Med letoma 1994 in 2001 je bil poslanec desnosredinske stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija v italijanskem senatu. Leta 2004 je kot prvi Italijan prejel častni britanski naziv vitez.

Režiser med tiskovno konferenco leta 2006. FOTO: Paco Serinelli/Afp
Režiser med tiskovno konferenco leta 2006. FOTO: Paco Serinelli/Afp


Šestindevetdesetletni režiser je bil po poročanju italijanskih medijev že dlje časa precej bolan, umrl je v spanju. Pred leti se je znašel v medijih, ker naj bi odkrili, da je potomec slavnega renesančnega genija Leonarda da Vincija

Na družbenih omrežjih so se že oglasili vidni umetniški ustvarjalci in drugi, ki so zapisali nekaj misli pokojnemu režiserju v slovo. »Franco Zeffirelli, eden največjih umetnikih, je zjutraj umrl. Zbogom, dragi maestro, Firence vas ne bodo nikoli pozabile,« je tvitnil župan Firenc Dario Nardella.

Komentarji: