Predstavitvena informacija

Najslavnejša slovenska kuharica praznuje

Slovenska družinska kuharska biblija, priljubljena Velika slovenska kuharica, letos praznuje okrogli jubilej. Ob 150. obletnici prvega izida prihaja posodobljena in dopolnjena 30. izdaja v dveh različicah – osnovni in elegantni.
Fotografija: Foto: Saša Kovačič
Odpri galerijo
Foto: Saša Kovačič

Prvo izvirno slovensko kuharsko knjigo Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila je leta 1868 »spisala in na svitlo dala« Magdalena Pleiweis, ker je želela slovenska dekleta na razumljiv način naučiti dobro in varčno kuhati. Po njeni smrti pa je s Felicito Kalinšek zapuščina Slovenske kuharice prešla v varovanje in skrbništvo kuharskih učiteljic iz reda šolskih sester.



Zaradi korenite posodobitve in obogatitve več izdaj sestro Felicito Kalinšek štejemo kot avtorico kuharice, ki je kaj kmalu postala »blagovna znamka« med slovenskimi kuharskimi knjigami. Še danes marsikdo govori o receptih »iz Kalinškove«, izvod katere od izdaj pa najdemo skoraj v vsakem slovenskem domu. Po Feliciti so kuharico dopolnjevale in posodabljale druge priznane kuharske učiteljice. Tudi sestra Vendelina Ilc, ki jo je pošteno posodobila in preuredila. Za svojo naslednico je izbrala Bernardo Gostečnik, ki že tri desetletja vodi izjemno priljubljene tečaje peke in kuhanja v Repnjah.
Sestra Bernarda Gostečnik je posodobila in dopolnila 30. izdajo Velike slovenske kuharice. Foto: Saša Kovačič
Sestra Bernarda Gostečnik je posodobila in dopolnila 30. izdajo Velike slovenske kuharice. Foto: Saša Kovačič

 

Prihaja že 30., posodobljena in dopolnjena izdaja

Posodobljena in dopolnjena Velika slovenska kuharica je na voljo v dveh različicah. Foto: Mladinska knjiga
Posodobljena in dopolnjena Velika slovenska kuharica je na voljo v dveh različicah. Foto: Mladinska knjiga


Sestra Bernarda Gostečnik je ob 150. obletnici prvega izida posodobila 30. izdajo Velike slovenske kuharice ter jo dopolnila z več kot 300 novimi recepti. Med njimi je veliko novih, sodobnejših predjedi, kot so namazi ali zavitki, novih različic kruha in drugih kvašenih izdelkov iz različnih slovenskih mok, več jedi iz teletine, svinjine, več ribjih in vegetarijanskih dobrot ter jedi s fileji purana, piščanca ali lososa. Skupaj je receptov več kot kot 3000 – tudi če bi vsak dan kaj skuhali, vam kar dobrih osem let ne bi zmanjkalo receptov.


Na voljo tudi elegantna izdaja

Foto: Mladinska knjiga
Foto: Mladinska knjiga


Elegantna različica navdušuje s platnenimi platnicami, ki nam v spomin prikličejo v platno vezane kuharice naših babic. Ker gre za knjigo, ki gre iz roda v rod, jo varuje eleganten lesen ščitni ovitek, ki je lep okras tako rustikalne kot moderno opremljene kuhinje. Pika na i pa je možnost unikatnega napisa, vtisnjenega v leseno ploščico na naslovnici, ki ga ustvarite oziroma izberete sami. Ime obdarovanca? Posvetilo? Iskriva misel? Po želji, a treba je pohiteti, saj je izdelava unikatnega napisa mogoča le v prednaročilu do konca oktobra, do takrat pa sta obe izdaji – osnovna in elegantna – tudi 30 evrov ugodnejši.