Umrl je argentinski mojster risanega humorja Modrillo

Poslovil se je v starosti 86. let. Zapustil je globalno priljubljene podobe ljudi in živali z velikimi nosovi.
Fotografija: Mordillo je zaslovel z duhovitimi dogodivščinami, ki se vsebinsko vrtijo okrog ljubezni in odnosa med moškimi in ženskami, dolgovratih živali, nogometa ali golfa.­ FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Mordillo je zaslovel z duhovitimi dogodivščinami, ki se vsebinsko vrtijo okrog ljubezni in odnosa med moškimi in ženskami, dolgovratih živali, nogometa ali golfa.­ FOTO: Christof Stache/AFP

Mednarodni tisk poroča o smrti znamenitega argentinskega stripovskega avtorja Mordilla, globalno priljubljenega avtorja duhovitih in barvitih dogodivščin, ki se vsebinsko vrtijo okrog ljubezni in odnosa med moškimi in ženskami, dolgovratih živali, nogometa ali golfa.­ Umrl je na španskem otoku Mallorci.

Rodil se je leta 1932 v Buenos Airesu, Mordillo pa ni bil njegov vzdevek, ampak pravi priimek, pred katerim je bilo še ime Guillermo. Po končanem šolanju za časopisnega ilustratorja je kot animator risanih filmov in ilustrator otroških knjig deloval v rodni Argentini. Leta 1955 se je preselil v Limo, kjer je dobil delo v oglasni agenciji McCann Erickson. V Peruju je začel igrati golf, ki je bil pozneje, poleg nogometa, ena od stalnih tematik njegovih karikatur.


 

Individualni slog, ki ne potrebuje besed


Od konca 50. let je risal čestitke za Hallmark Cards, znanega proizvajalca iz Kansas Cityja. Leta 1960 se je preselil v ZDA. V New Yorku je delal v Paramountovem studiu za risane filme, potem pa za podjetje Oz, ki je, tako kot Hallmark, proizvajalec tiskanih kartic.

Mordillo je z risanjem kartic nadaljeval v Franciji, kamor se je preselil leta 1963. V Parizu je izdeloval humoristične kartice za podjetje Mic Max, prav v Parizu pa je v zgodnjih šestdesetih ­letih razvil svoj individualni slog, ki ne potrebuje besed.

Kot je izjavil sam, se je tekstualnemu delu stripa ognil tudi zaradi sprva slabega znanja francoščine ... Zaslovel je v sedemdesetih letih. Znano je, da je v tem času – med letoma 1976 in 1981 – z njim sodeloval tudi Miki Muster, ki je ustvaril kar štiristo minut kratkih animacij Mordillo. Te so po predstavitvi na festivalu v Cannesu odkupili v kar tridesetih državah.

FOTO: Christof Stache/AFP
FOTO: Christof Stache/AFP

Komentarji: