Žabja svatba

Največja atrakcija muzeja v švicarskem mestu Estavayer-le-Lac je nedvomno zbirka 108 nagačenih in oblečenih žab. Zaradi tega se lokalni muzej zgodovine zdaj neuradno imenuje žabji muzej.
Fotografija: Družinska večerja. Foto Denis Balibouse Reuters
Odpri galerijo
Družinska večerja. Foto Denis Balibouse Reuters

Žabjo zgodbo je v 19. stoletju ustvaril François Perrier, nekdanji častnik napoleonove garde. Poskušal je ustvariti tipične prizore iz vsakdanjega življenja v Estavayer-le-Lacu. Žabja razstava vključuje izborni banket, razred šolarjev, družinski obrok, vojake na vajah in odvetnika, ki sedi za mizo. François Perrier je skrbno reproduciral pohištvo in opremo miniatur, kar tej zbirki daje edinstven značaj. Njegovo delo je mojstrovina taksiderije, fascinanten primer antropomorfne umetnosti, pa tudi radovednost družbene zgodovine.

Estavayer-le-Lac je zakladnica eksponatov, ki ponazarjajo zgodovino srednjeveškega mesta od njegovih začetkov v 15. stoletju do 1900-ih. Večina v žabji zbirki je bila v zasebni lasti lokalnih družin. V zgodnjem delu 20. stoletja so te družine lahko zagotovile, da se lahko ta dediščina ohranja in uživa.

 

Komentarji: