Predstavitvena informacija

Festival Odprte hiše Slovenije 2024: Arhitektura novih priložnosti

Na ogled bo 70 arhitekturnih projektov po vsej državi.
Fotografija: Ogled Vile na Podmarku, arhitektura: OUT d. o. o. FOTO: Miran Kambič  
Odpri galerijo
Ogled Vile na Podmarku, arhitektura: OUT d. o. o. FOTO: Miran Kambič  

Arhitekturni festival Odprte hiše Slovenije (OHS) bo letos med 12. in 14. aprilom po vsej Sloveniji že petnajsto leto odprl vrata novih in prenovljenih arhitekturnih projektov ter pomembnih stavb kulturne dediščine. 

Namen festivala v večletnem delovanju ostaja zvest osnovnemu poslanstvu – ozaveščanju najširše javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora in predstavitvi primerov najboljših praks sodobne arhitekturne produkcije kot dela slovenske kulture in nacionalne identitete. Z osebnimi izkušnjami v kakovostni arhitekturi, pod vodstvom arhitektov in drugih strokovnjakov, ki so prispevali k izvedbi projekta, in tudi samih investitorjev omogoča širše razumevanje arhitekture in oblikovanega prostora ter poudarja njun pomen za kakovostno bivanje.

Letošnji festivalski program je med prispelimi projekti izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali štirje strokovnjaki na področju arhitekture in oblikovanja: Blaž Budja, Maša Cvetko, Dean Lah, Maja Stamenković. 

Prenova mansarde, arhitektura: Viias, arhitekturno projektiranje d. o. o. FOTO: Ana Skobe
Prenova mansarde, arhitektura: Viias, arhitekturno projektiranje d. o. o. FOTO: Ana Skobe

Na ogled bo tako 70 projektov po vsej državi. Vstopili boste lahko v zasebna stanovanja, enodružinske hiše, izobraževalne in kulturne ustanove ter poslovne in turistične objekte. Pod vodstvom arhitektov si boste v Ljubljani lahko ogledali stanovanjsko sosesko Dolgi most II, Četrtni center Golovec in Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo. Vrata bosta odprli dve prenovljeni podstrehi, ki sta se z novo zasnovo prilagodili potrebam sodobnega bivanja in pridobili več dnevne svetlobe. V Štanjelu se lahko udeležite vodstva po lokalni galeriji uporabne umetnosti Lokal in hiši v Štanjelu. Na Gorenjskem pa boste lahko vstopili v počitniško hišo Šumica in v leseno hišo za iznajdljivo družino. V sklopu festivala pa si boste lahko ogledali tudi projekta Vrtec Bohinj in Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji in začasni lapidarij, ki sta bila letos uvrščena v ožji izbor nagrade EU Mies Award 2024.

Vrtec Bohinj, arhitektura: Arrea arhitektura in KAL A  FOTO: Luiz Diaz Diaz
Vrtec Bohinj, arhitektura: Arrea arhitektura in KAL A  FOTO: Luiz Diaz Diaz

V programu festivala bodo tako izpostavili različne tematske projekte, ki spodbujajo dostopnost in omogočajo razvoj skupnosti. Del festivala bodo tudi tematska vodenja in delavnice, ki bodo nagovarjali različne ciljne skupine. 

Stanovanjska soseska Dolgi most II, arhitektura: Arhitekti Počivašek Petranovič in Bevk-Perović arhitekti, FOTO: Miran Kambič
Stanovanjska soseska Dolgi most II, arhitektura: Arhitekti Počivašek Petranovič in Bevk-Perović arhitekti, FOTO: Miran Kambič

Festival OHS s podpiranjem načel enakih možnosti ne postaja samo festival praznovanja arhitekturne ustvarjalnosti in ohranjanja dediščine, ampak spodbuja razmišljanje in dialog o naši skupni zavezanosti pravičnosti, svobodi in solidarnosti.

Celoten program festivala Odprte hiše Slovenije 2024 je objavljen na spletni platformi OHS. Prijave na oglede in vodenja so obvezne. 

Obiskovalci se na oglede lahko prijavijo na spletni strani OHS od 3. aprila 2024 naprej.

PARTNERJI FESTIVALA ODPRTE HIŠE SLOVENIJE 2024

    
    

Odprte hiše Slovenije so del projekta Open House Europe, ki ga sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo.

   
   


Naročnik oglasne vsebine je Afront, zavod za prostorsko inovativnost