Na Švedskem odprli muzej ogabne hrane (FOTO)

Muzej je namenjen zabavi, a ima tudi pomembno sporočilo, da je od kulture do kulture odvisno, kaj označujemo kot ogabno. 
Fotografija: Začinjene zajčje glave. FOTO: AP
Odpri galerijo
Začinjene zajčje glave. FOTO: AP

V švedskem Malmu so odprli začasni muzej ogabne hrane. No, za nekatere je res ogabna, za druge pa ista hrana velja za največjo poslastico. Okusi so pač različni. Ustanovitelj muzeja Samuel West je sicer klinični psiholog čez dan, ponoči pa muzejski kustos, kot se rad pošali. Njegov prvi projekt – muzej polomij – še zdaleč ni bil polomija, ampak velika uspešnica. 

Tradicionalna japonska hrana je prav tako na razstavi. <br />
FOTO: AP
Tradicionalna japonska hrana je prav tako na razstavi. 
FOTO: AP


Zdaj se je torej lotil hrane, v kar ga je vzpodbudil članek o mesu in njegovem vplivu na okolje in je Zahodu želel pokazati še druge vire beljakovin. »Če ljudi vprašaš, če želijo jesti hrošče, jih večina odvrne, da je to ogabno. To je ovira. Morda je čas, da začnejo razmišljati drugače,« je dejal in dodal, da se to, kaj je ogabno in kaj ne, naučimo in da je to stvar kulture. Čeprav je glavni namen muzeja zabava, West tako želi, da bi odprli možnost tudi za hrano, ki je trajnostno naravnana, denimo meso, vzgojeno v laboratorijih. 

Sadje v želatini je priljubljeno v ZDA. FOTO: AP
Sadje v želatini je priljubljeno v ZDA. FOTO: AP


In kaj je na ogled oziroma na pokušino? Sok ovčjih očesnih zrkel, želirana sadna solata, ameriško zeliščno pivo, ki ima po mnenju nekaterih okus po zobni pasti, sir s črvi, bikovi spolni organi, smutiji iz žab iz Peruja, filipinska kulinarična poslastica – delno razviti račji plodovi, kuhani v jajčni lupini, vloženi svinjski možgani …

Ker bo hrano mogoče tudi vonjati in poskusiti, so vstopnice za muzej kar v obliki plastičnih vrečk za bruhanje. 

Glava ovce je priljubljena hrana v Iranu, Afganistanu, Aemeniji in Iraku. FOTO: AP
Glava ovce je priljubljena hrana v Iranu, Afganistanu, Aemeniji in Iraku. FOTO: AP


West je priznal, da je tudi sam bruhal, ko je poskušal nekatere eksotične primerke. Določena hrana, ki ima še posebej izrazit vonj, bo v steklenih kozarcih. V muzeju bodo skrbeli, da bodo hrano redno menjavali, da se ne bo pokvarila in še dodatno zaudarjala. Muzej bo odprt do januarja prihodnje leto. 

Komentarji: