Predstavitvena informacija

Poškodbe ramenskega sklepa: sodobno fizioterapevtsko zdravljenje

Ste si poškodovali ramenski sklep? Imate bolečine v rami, ki omejujejo vaš obseg gibljivosti in izvajanje dnevnih dejavnosti?
Fotografija: Fizioterapevtsko zdravljenje poškodbe ramenskega sklepa se izvaja v kombinaciji manualne terapije, instrumentalne terapije in specialne terapevtske vadbe. FOTO: Medicofit
Odpri galerijo
Fizioterapevtsko zdravljenje poškodbe ramenskega sklepa se izvaja v kombinaciji manualne terapije, instrumentalne terapije in specialne terapevtske vadbe. FOTO: Medicofit

Poškodbe ramenskega sklepa so med najpogostejšimi v celotni populaciji in pri vseh ravneh aktivnosti.

Najpogostejše poškodbe ramenskega sklepa so raztrganina rotatorne manšete, utesnitveni sindrom ramena, izpah ramena in zamrznjena rama (oziroma adhezivni kapsulitis).

Pacienti imajo bolečine v rami, zmanjšan obseg gibljivosti, občutek nestabilnosti v ramenu in zmanjšano mišično moč.

Ali ste vedeli, da je ramenski sklep eden najbolj nestabilnih v telesu zaradi svoje anatomske velikosti, ki omogoča velik obseg gibljivosti?

Fizioterapevtsko zdravljenje poškodbe ramenskega sklepa se izvaja v kombinaciji manualne terapije, instrumentalne terapije in specialne terapevtske vadbe.

Kako vas v zasebni kliniki za fizioterapijo Medicofit vodijo od poškodbe ramenskega sklepa do svobodnega gibanja brez bolečin, vam razkrivamo v nadaljevanju.

Anatomija rame

Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep v telesu zaradi svoje anatomske velikosti, saj je sestavljen iz velike glave nadlahtne kosti, ki je sorazmerno velika v primerjavi s ponvico lopatice.

Velik obseg gibljivosti v ramenu s seboj prinaša tudi veliko nestabilnost, ki jo posledično prevzamejo strukture, ki obdajajo ramenski sklep.

Dinamično stabilnost v ramenskem sklepu zagotavljajo mišice rotatorne manšete (m.subscapularis, m.infraspinatus, m.supraspinatus, m. teres minor), ki se ob poškodbi ene od mišic poruši.

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Statično stabilnost v ramenskem sklepu zagotavljajo ligamenti, katerih funkcija je poleg stabilizacije ta, da zaustavljajo gibanje v ramenu.

Dodatno statično stabilnost zagotavlja sklepna ovojnica, ki obdaja celostni ramenski sklep in ga hkrati ščiti.

Vzroki za poškodbe ramenskega sklepa

Specialisti za poškodbe v ramenskem sklepu v kliniki Medicofit uspešno zdravijo:

 • poškodbo rotatorne manšete (delna ali popolna ruptura ene ali več kit skupine mišic, ki obdajajo ramenski sklep),
 • tendinitis (vnetje ali razdraženje tetiv),
 • izpah ramen (kadar se glavica nadlahtnice izpahne iz ponvice lopatice),
 • ramenski burzitis (kopičenje sklepne tekočine v burzi),
 • zamrznjeno ramo (vnetje in zadebelitev sklepne kapsule, ki obdaja ramenski sklep).

Simptomi

Najpogostejši simptomi, ki jih občutijo pacienti po poškodbi ramenskega sklepa, so:

 • bolečine v rami, ki se povečajo po aktivnosti ali dolgotrajni neaktivnosti,
 • oteklina in vnetje (pri določenih patologijah),
 • zmanjšan obseg gibljivosti (zaradi bolečine),
 • zmanjšana mišična moč (zaradi neaktivnosti in počivanja),
 • nestabilnost v rami,
 • krepitacije (slišno pokanje).

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Kdaj je poškodba ramenskega sklepa nevarna

Poškodba ramenskega sklepa je nevarna in se priporoča takojšnji obisk zdravnika, kadar:

 • nastane vidna deformacija sklepa,
 • so prisotne otekline in modrice,
 • so bolečine nevzdržne in se širijo v prsi.

Nujno se priporoča obisk zdravnika, kadar so poleg bolečine v rami prisotne vročina, omedlevica in slabost.

Celostno zdravljenje

Celostno zdravljenje poškodb ramenskega sklepa se v kliniki Medicofit začne s specialnim diagnostičnim pregledom.

Po pregledu sledijo akutna fizioterapevtska faza, postakutna kineziološka faza in postrehabilitacijska faza rehabilitacije.

Poškodba ramenskega sklepa se individualno obravnava eno uro s strokovnjakom fizioterapije (in v postakutni kineziološki fazi rehabilitacije s strokovnjakom kineziologije) in s 30-minutno instrumentalno terapijo.

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Diagnostika

Začetek fizioterapevtskega zdravljenja je diagnostični pregled, ki ga opravi fizioterapevt diagnostik.

Začne se s poglobljenim pogovorom (anamnezo) o nastanku težave, o času trajanja simptomov, prisotnosti drugih bolezni in oceni bolečine.

Klinični pregled ramenskega sklepa vključuje:

 • inspekcijo in palpacijo ramena (ali so prisotni oteklina, vnetje, občutljivost na dotik, kakšne barve je koža, ali je pomodrela ali rdeča, kakšne temperature je),
 • meritve artrokinematike in obsega gibljivosti (pridobijo se informacije o omejeni gibljivosti),
 • meritve mišične moči (pridobijo se informacije o mišični moči, vzdržljivosti in morebitnih mišičnih neravnovesjih),
 • ocena obremenilne kapacitete ramena (sposobnost ramenskega sklepa prenašanja obremenitve),
 • ocena bolečine (po VAS lestvici od 0 do 10),
 • nevrološka ocena (nemoteno delovanje živčevja, senzorike in refleksov),
 • funkcionalni ortopedski testi (določijo izvor bolečine).

Fizioterapevtska diagnostika vključuje pregled preostalih delov telesa, ki so povezani z ramenom: vratne hrbtenice, lopatice, komolčnega sklepa, zapestja in prstov.

Pri določenih pacientih se priporoča izvedba diagnostičnega slikanja (rentgen, ultrasonografska preiskava, magnetna resonanca).

Fizioterapija

Strokovnjaki fizioterapije v akutni fazi poškodbe ramenskega sklepa obvladujejo simptome, kar pomeni, da zmanjšajo bolečine v rami, oteklino in vnetje, povečajo obseg gibljivosti in stabilnost v rami ter izboljšajo mišično moč.

Manualni del fizioterapevtske rehabilitacije vključuje izvajanje terapije prožilnih točk, sklepno mobilizacijo in miofascialno sproščanje za zmanjšanje napetosti v obramenskih mišicah, povečanje sklepne gibljivosti v ramenu in zmanjšanja bolečine.

S pomočjo najsodobnejših naprav se izvaja instrumentalna terapija, ki spodbuja hitrejše celjenje tkiva in brazgotin, sproščanje globinskih struktur in povečanje lokalne prekrvitve, in sicer:

 • terapija TECAR WINTECARE,
 • visokoenergijski laser SUMMUS,
 • globinski udarni valovi,
 • 6D Action,
 • visokotonska elektrostimulacija HiTOP.

Bistven del akutne rehabilitacijske faze je specialna terapevtska vadba, pri kateri se izvaja aktivna vadba mobilnosti z namenom dosega polnega obsega gibljivosti in odprtje subakromialnega prostora v ramenu.

Izvaja se krepitvena vadba rotatornih mišic za odpravo mišičnega nesorazmerja in ponovno vzpostavitev dinamične stabilnosti v ramenu.

Ključnega pomena je doseči pravilno obremenilno zmogljivost ramenskega sklepa (sposobnost ramena prenašanja vsakodnevnih obremenitev).

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Kineziologija

Po uspešno zaključenem fizioterapevtskem zdravljenju vas prevzamejo strokovnjaki kineziologije, ki vas vodijo do odlične telesne pripravljenosti.

Poseben kineziološki program vadbe je usmerjen v polno povrnitev funkcionalnosti ramena s pomočjo krepitvene vadbe rotatornih in preostalih mišic, ki obdajajo ramenski sklep in vplivajo na njegovo stabilnost.

Izvaja se vadba za povečanje gibljivosti v ramenskem sklepu in vadba za povečanje proprioceptivnih sposobnosti.

Ključnega pomena je, da se s kineziologijo odpravijo kompenzacijska gibanja, ki so nastala zaradi bolečin v rami, in da se vzpostavi pravilno biomehansko gibanje v sklepu (ustrezen prenos obremenitev).

Vzpostavi se pravilno gibanje lopatice, skapulotorakalnega stika in ustrezna posturalna kontrola, ki omogoča pravilno funkcionalno gibanje.

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Postrehabilitacija

Dolgotrajno vzdrževanje optimalne funkcije ramenskega sklepa po poškodbi je ključnega pomena, zato so v kliniki Medicofit pripravili postrehabilitacijski program.

Postrehabilitacijskega programa se udeležijo pacienti, ki želijo aktivno zmanjšati možnost ponovnega pojava starih poškodb in izboljšati splošno pripravljenost na vsakodnevne obremenitve.

Ker verjamejo v celostno zdravljenje, vas v kliniki Medicofit vodijo od poškodbe ramenskega sklepa do svobodnega gibanja in vašemu ramenu povrnejo polno moč in gibalno funkcijo.

 

Viri:

Abrams R, Akbarnia H. Shoulder Dislocations Overview. [Posodobljeno 8. avgusta 2022]. V: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Januar 2022. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459125/

Greenberg D. L. (2014). Evaluation and treatment of shoulder pain. The Medical clinics of North America, 98(3), 487–504. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2014.01.016

InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Shoulder pain: Overview. 13. februar 2020. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554693/

May, T., in Garmel, G. M. (2022). Rotator Cuff Injury. In StatPearls. StatPearls Publishing.

St Angelo JM, Fabiano SE. Adhesive Capsulitis. [Posodobljeno 6. novembra 2022]. V: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Januar 2022. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532955/


Naročnik oglasne vsebine je Medicofit