Zaradi zvijače dve podjetji plačali odkupnino

Preko izvajalca poštnih storitev sta sprejeli priporočeno pošiljko z odkupom v vrednosti približno 60 eurov, na kateri je pisalo strogo zaupno.
Fotografija: Poleg podatkov podjetja je na ovojnici pisalo »strogo zaupno«, pošiljatelj pa »Davčni in pravni inštitut.EU«. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Poleg podatkov podjetja je na ovojnici pisalo »strogo zaupno«, pošiljatelj pa »Davčni in pravni inštitut.EU«. FOTO: Jure Eržen/Delo

S policije poročajo o novi zvijači s plačilom, tokrat prek pošte. Podjetji na območju Gorenjske sta v sredo preko izvajalca poštnih storitev sprejeli priporočeno pošiljko z odkupom v vrednosti približno  60 evrov. Poleg podatkov podjetja je na ovojnici pisalo »strogo zaupno«, pošiljatelj pa »Davčni in pravni inštitut.EU«.

Kot so sporočili s policije, sta obe podjetji znesek plačali, saj sta mislili, da je pošiljatelj davčni organ in da je pošiljka v povezavi s poslovanjem podjetja. Ko so ovojnico odprli,  je  bil  v  njej  dopis,  v  katerem  se pošiljatelj zahvaljuje za naročilo  »spletnega  doživljenjskega  dostopa  do  spletnega  priročnika z vzorci  pogodb«.  Storitve  podjetji  nista naročili, dejanje pa sta zaradi suma goljufije prijavili policiji.



S policije so opozorili, da vedno presodite, ali greste takoj v plačilo odkupnine za pošiljko. Če je ne pričakujete, odložite morebiten prevzem pošiljke na kasnejši čas in prej podrobno preverite pošiljatelja. V  kolikor  ste  to že storili, dejanje prijavite na najbližjo policijsko postajo.

Preberite še: