Ruski hekerji napadli spletno stran ameriškega senata

Napad na Trumpove nasprotnike tudi na ameriški desnici. Moskva je zanikala obtožbe o vpletenosti.
 
Fotografija: Microsoft je rusko obveščevalno službo obtožil, da se je ta lotila spletnih strani senata in konservativnih mnenjskih organizacij, ki ne podpirajo Donalda Trumpa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Microsoft je rusko obveščevalno službo obtožil, da se je ta lotila spletnih strani senata in konservativnih mnenjskih organizacij, ki ne podpirajo Donalda Trumpa. FOTO: Reuters

New York – Spletna enota ruske vojaške obveščevalne službe, ki je po prepričanju ameriških obveščevalcev posegla v predsedniške volitve leta 2016, je spet udarila. Ameriški tehnološki velikan Microsoft jo je v današnjem poročilu obtožil, da se je lotila spletnih strani senata in konservativnih mnenjskih organizacij, ki ne podpirajo Donalda Trumpa.

Ruski hekerji so menda ustvarili lažne spletne strani dveh konservativnih mnenjskih organizacij, Hudson Institute in International Republican Institute, ki ostro kritizirata politiko predsednika, razkrivata delovanje oligarhov, povezanih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, hkrati pa se zavzemata za poostrene sankcije proti vladi v Moskvi. Še tri lažne spletne strani so menda oponašale spletni dostop do ameriškega senata. Z njimi so želeli uporabnike preslepiti, da bi vnesli svoja uporabniška imena in gesla, s čimer bi dobili dostop do resničnih spletnih strani organizacij. Predsednik in glavni pravni predstavnik Microsofta Brad Smith je dejal, da gre za grožnjo obema ameriškima velikima političnima strankama pred jesenskimi volitvami, podjetje pa je v zadnjih dveh letih ustavilo delovanje že 84 lažnih spletnih strani, ki so jih ustvarili ruski hekerji. Po besedah Smitha »ni nobenega dvoma«, kdo je odgovoren za napad, ta pa naj bi bil »osredotočen na razrvanje ameriške demokracije«.

Predsednik in glavni pravni predstavnik Microsofta Brad Smith FOTO: Jason Redmond/AFP
Predsednik in glavni pravni predstavnik Microsofta Brad Smith FOTO: Jason Redmond/AFP

 

Microsoft: Gre za delovanje ruske hekerske skupine


Ameriški uradniki že dlje časa opozarjajo, da so novembrske volitve tarča novih spletnih napadov, pri čemer so s prsti kazali na agresivno delovanje ruskih operativcev. Microsoft je danes javno razkril, kako so napadalci, ki jih povezujejo s Kremljem, poskušali s pomočjo prevare vdreti v senat in konservativni politični organizaciji.

Microsoftova enota za digitalni kriminal, ki se bori proti prevaram prek e-pošte, je po spletnem napadu na demokratsko stranko pred dvema letoma prevzela vodilno vlogo pri zaščiti političnih organizacij, ki uporabljajo njeno programsko opremo. Tako so s pomočjo sodnih nalogov v zadnjih dveh letih prevzeli nadzor nad desetinami spletnih strani, s katerimi so napadalci oponašali svoje tarče in poskušali uporabnike pretentati, da bi svoje podatke vnašali na lažno stran oponaševalko. Tako vnesena uporabniška imena in gesla napadalcem omogočajo dostop do pravih strani in širjenje napada.

Zadnji tarči sta bili Hudson Institute, konservativna mnenjska organizacija v Washingtonu, ki se ukvarja z razkrivanjem korupcije po svetu, njena osrednja tarča pa je Rusija, ter skupina Mednarodni republikanski inštitut (IRI), ki del sredstev prejema od ameriškega zunanjega ministrstva in agencije za mednarodni razvoj, za svoj cilj pa ima širjenje demokracije po svetu. Poleg tega so napadalci zgradili tri strani, ki sta oponašali internetno podobo ameriškega senata. Microsoft trdi, da gre za delovanje ruske hekerske skupine, ki jo organizacije za spletno varnost poznajo po imenih Strontium, APT28 in predvsem v ZDA najbolj znanem Fancy Bear.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

Sejanje zmede


Po prepričanju ameriških varnostnoobveščevalnih krogov skupina deluje pod taktirko ruske vojaške obveščevalne agencije GRU. Njen cilj so znova ameriške volitve, ameriški komentatorji pa menijo, da ciljanje konservativnih tarč kaže cilj ruskih obveščevalcev, da se lotijo vseh organizacij, ki nasprotujejo Kremlju in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Razkritje Microsofta prihaja nekaj tednov po trditvah demokratske senatorke Claire McCaskill, ki se v Missouriju poteguje za ponovno izvolitev, da naj bi ruski hekerji neuspešno poskušali vdreti v njen računalnik v senatu.



Po besedah Erica Rosenbacha, ki vodi projekt Obramba digitalne demokracije na harvarski univerzi, je Microsoftovo razkritje nov dokaz, da se Rusi ne lotevajo napadov na posamezno stranko, ampak napadajo skladno s svojimi nacionalnimi interesi. »Gre za motenje in slabitev vseh skupin, ki se postavljajo po robu načinu, kako Putinova Rusija deluje doma in po svetu,« trdi Rosenbach. Zdi se, da je zdaj v ruskem nacionalnem interesu krepiti položaj Donalda Trumpa, ki vztrajno dvomi o ugotovitvah ameriških varnostnoobveščevalnih služb o Kremlju v ozadju spletnih vdorov. Tudi v ponedeljek, ko je Bela hiša zagotovo že vedela za Microsoftovo poročilo, se je spet na glas spraševal, ali so Rusi krivi za napade na ameriško demokracijo.



Med člani upravnega odbora IRI so nekateri vidni republikanci, ki so bili zelo kritični do Trumpovega odnosa do Putina, še zlasti po njunem srečanju v Helsinkih. Med njimi sta nekdanja predsedniška kandidata John McCain in Mitt Romney. Predsednik IRI Daniel Twining je za New York Times dejal, da je poskus napada »skladen s kampanjo vmešavanja, s katero se Kremelj loteva organizacij, ki podpirajo demokracijo in človekove pravice«.
 

Zanikanje Kremlja


Predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je v nedeljo opozoril, da rusko delovanje ni edina grožnja ameriški demokraciji in jesenskim volitvam. Po njegovih besedah so na internetu zelo delavni tudi hekerji iz Kitajske, Irana in Severne Koreje. Toda organizacije za digitalno varnost še niso odkrile njihovega delovanja, ki bi bilo neposredno povezano s posegi v ameriški politični sistem ali volitve. Facebook je prejšnji mesec sporočil, da so preprečili poskuse sejanja razdora med Američani, cilj pa so bile liberalne skupine. Javno niso obtožili nikogar, so pa pokazali na podobnost z delovanjem ruske organizacije Internetna raziskovalna agencija, ki naj bi bila povezana z rusko vlado.

Moskva je nemudoma zanikala vpletenost, tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je dejal: »Ne vem kakšnih hekerjih govorijo,« in dodal, da »ne razumemo, o čem govorijo in kakšne dokaze imajo, na čem temeljijo njihovi sklepi«. Moskvi naklonjeni krogi pa so hitro začeli širiti trditve o novi ameriški zaroti.

Preberite še:

Komentarji: