Na Idrijsko-cerkljanskem težave s plazovi

Stanje na Idrijsko-Cerkljanskem in Tolminskem se je po pestrem dopoldnevu nekoliko umirilo, voda je ponekod že začela odtekati.
Fotografija: Poplave na Cerkljanskem FOTO: PGD Cerkno
Odpri galerijo
Poplave na Cerkljanskem FOTO: PGD Cerkno

Stanje na Idrijsko-Cerkljanskem in Tolminskem se je po pestrem dopoldnevu nekoliko umirilo, voda je ponekod že začela odtekati, tako da predstavniki civilne zaščite začenjajo preverjanje stanja na terenu. Meteorne vode so, kot je za Radio Slovenija povedal regijski poveljnik civilne zaščite Samo Kosmač, zalivale hiše, sprožilo se je več plazov, ki so zasuli ceste, v Baški grapi so morali evakuirati stanovalce iz dveh hiš.

image_alt
Kritično tudi na nekaterih delih Ljubljane, v Mengšu evakuirali otroke

Na Cerkljanskem, ki je bila kar nekaj časa povsem odrezana od sveta, evakuacije na srečo niso bile potrebne, je za Delo dejal poveljnik severnoprimorske regije in vodja intervencije Stanko Močnik. Na terenu je okrog 70 prostovoljnih gasilcev. Najbolj ogrožajoči so plazovi, ki so grozili predvsem na območju Pluženj, Jazen in Otaleža. Z drobnim materialom je zasutih tudi kar nekaj stanovanjskih hiš, je povedal Močnik. Gasilci in razpoložljiva mehanizacija so na terenu in pomagajo po svojih močeh. Ni še jasno, kakšno je stanje s poškodovanimi mostovi v Masorah. Po neuradnih informacijah naj bi odneslo kar tri. 

Spodnja Kanomlja. FOTO: Aljaž Leban/URSZR, izpostava Nova Gorica 
Spodnja Kanomlja. FOTO: Aljaž Leban/URSZR, izpostava Nova Gorica 

V Idriji so na Bizoviški ulici po besedah poveljnika idrijske civilne zaščite Boštjana Breliha opozorili nekaj družin, da bi bilo bolj varno, če bi začasno zapustile domove. Ceste so sedaj v večini odprte, je pa na nekaterih potrebna velika previdnost, saj je voda močno spodjedla asfalt. Na terenu na Idrijskem so vse razpoložljive enote; cestišča je pomagalo čistiti šest ali sedem kopačev, je pojasnil Brelih. Protipoplavnih vreč imajo za zdaj dovolj. V Spodnjo Idrijo je bila napotena tudi posebna regijska enota civilne zaščite (HCP) za prečrpavanje vode z visoko zmogljivo črpalko. 

Poplave na Cerkljanskem FOTO: PGD Cerkno
Poplave na Cerkljanskem FOTO: PGD Cerkno

Zaradi močnega deževja so bili v Idriji številni objekti pod vodo, tudi industrijski obrati. »Zato smo aktivirali enoto za hitro prečrpavanje vode,« je povedal Brelih. Kot je dejal, poškodovanih ni, trenutno pa tudi nima podatkov o tem, koliko hiš je pod vodo in kateri industrijski obrati so zaliti. Ob tem je poudaril, da je oskrba s pitno vodo nemotena, občani pa morajo vodo prekuhavati.

Zaradi neurja v občini Idrija je potekal večji obseg intervencij. Sprožali so se plazovi, nekatere ceste so bile poplavljene, med drugim je bila precej časa neprevozna tudi cesta Idrija–Spodnja Idrija. Neprevozne ali slabo prevozne so bile tudi nekatere okoliške ceste, so sporočili z občinske civilne zaščite.

Občane so pozvali, da se od doma odpravijo le v nujnih primerih. »In če morate na pot, to naredite previdno, z upoštevanjem navodil intervencijskih ekip na terenu. Situacija se spreminja, pričakujejo se nadaljnje padavine, zato vas prosimo, da spremljate lokalne medije, prek katerih vas bomo poskusili redno obveščati,« so še dodali.

Poplave na Cerkljanskem. FOTO: PGD Cerkno
Poplave na Cerkljanskem. FOTO: PGD Cerkno

»Pristojne službe se trudijo, da bi ceste čim prej odprli,« je dopoldne poudaril poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko Kosmač. »Hidrološke razmere se zdaj nekoliko umirjajo, vendar popoldne pričakujemo nove padavine, zato se bodo razmere proti večeru zagotovo znova zaostrile,« je ocenil.

Pri tem je poudaril, da so na terenu vse razpoložljive sile, o številkah pa težko govori. »Doslej smo razdelili 5000 protipoplavnih vreč in folij, ki jih potrebujemo za zaščito objektov, kljub temu pa smo zaradi naraslih voda preventivno evakuirali prebivalce dveh hiš v Baški grapi,« je še dejal.

Baška grapa. FOTO: Miha Vencelj/CZ občine Tolmin
Baška grapa. FOTO: Miha Vencelj/CZ občine Tolmin

V kraju Koritnica v Baški grapi so ponoči preventivno evakuirali stanovalce iz dveh stanovanjskih hiš, ki ju je ogrožala reka Bača. Reka Bača je sedaj v svoji strugi, so pa nepredvidljivi številni hudourniki na tem območju. Na terenu je trenutno 75 gasilcev in vsa razpoložljiva gradbena mehanizacija, je povedal poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Tolmin Miha Vencelj.

V Lokovcu v Mestni občini Nova Gorica je sinoči prišlo do odkritja strehe na stanovanjskem objektu, zato so morali stanovalca evakuirati, je sporočil poveljnik CZ Mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: