Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Evropska komisija umika predlog uredbe o pesticidih

Slovenija podpira umik in pričakuje nov predlog evropske komisije, ki bo bolj upošteval posebnosti posameznih držav.
Namen predloga uredbe o trajnostni rabi FFS, ki ga je evropska komisija predstavila junija 2022, je bil uporabo FFS do leta 2030 zmanjšati za polovico. FOTO: Thinkstock
Namen predloga uredbe o trajnostni rabi FFS, ki ga je evropska komisija predstavila junija 2022, je bil uporabo FFS do leta 2030 zmanjšati za polovico. FOTO: Thinkstock
M. P. V.
29. 2. 2024 | 15:44
29. 2. 2024 | 16:24
5:45

Evropska komisija je napovedala, da bo do 31. marca umaknila predlog uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Slovenija je predlog načelno podpirala, a je med obravnavo redno opozarjala na določene problematične vsebine, zlasti neustrezno upoštevanje posebnosti posameznih držav članic, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Namen predloga uredbe o trajnostni rabi FFS, ki ga je evropska komisija predstavila junija 2022, je bil uporabo FFS do leta 2030 zmanjšati za polovico ter zagotoviti večjo skladnost s cilji evropskega zelenega dogovora in strategije Od vil do vilic.

Slovenija je že ob predstavitvi predloga načelno podprla potrebo po bolj trajnostni rabi FFS, hkrati pa je izpostavila posebnosti države, na katere bi imela nova uredba zelo negativen vpliv, so navedli na ministrstvu. Uredba je predvidevala popolno prepoved uporabe vseh FFS na občutljivih območjih. Ta v Sloveniji predstavljajo več kot 40 odstotkov kmetijskih površin v uporabi, zato bi popolna prepoved po navedbah ministrstva vodila v opuščanje kmetovanja na teh območjih.

image_alt
Kdaj je hrana s pesticidi varna in kdaj ne

Poleg tega so bile za Slovenijo nesprejemljive zahteve za občutno zmanjšanje uporabe vseh FFS do leta 2030 ne glede na posebnosti posameznih držav članic ter dodatne administrativne obremenitve za uporabnike FFS in pristojne organe. Podobne pomisleke so imele tudi druge države članice, dodajajo na ministrstvu.

image_alt
Zmanjšanje porabe pesticidov ne bo ogrozilo prehranske varnosti

V postopku obravnave predloga na ravni sveta Evropske unije so se pokazale velike razlike med državami, predlog končnega kompromisnega predloga sveta EU pa je bil na nekaterih področjih pod standardi, ki na področju trajnostne rabe FFS že veljajo v Sloveniji.

»Slovenija zato podpira napovedan umik predloga uredbe in pričakuje, da bo evropska komisija kmalu pripravila nov predlog, ki bo upošteval razpoložljivost alternativnih metod varstva rastlin, posebnosti posameznih držav članic in omejil rabo FFS na način, ki bo po eni strani omogočil nadaljevanje izvajanja trajnostnega kmetijstva in hkrati zagotovil visoke standarde varovanja zdravja ljudi in okolja,« so še zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine