Uničujoča bolezen napadla še kolumbijske banane

Se bomo morali posloviti od banan, ki jih poznamo danes?
Fotografija: Foto Alberto Lowe
Odpri galerijo
Foto Alberto Lowe

V Kolumbiji so po odkritju za banane uničujoče bolezni razglasili nacionalne izredne razmere. Ukrep so sprejeli 8. avgusta, saj so potrdili prisotnost tropske glive Fusarium 4 (TR4), ki je uničila številne plantaže banan v Aziji. Tokrat so prvič bolezen odkrili tudi v Južni Ameriki, ki je največja izvoznica banan na svetu.

Kolumbijski kmetijski inštitut v Bogoti je razširil ukrepe, potem ko so uničili okoli 170 hektarov nasadov banan. Sanitarne kontrole bodo poostrili v vseh pristaniščih, na letališčih, mejah, čeprav so do zdaj bolezen potrdili le v regiji La Guajira na severu države. Vlada razmišlja o dodatnih subvencijah za manjše pridelovalce, da bi se jim z dezinfekcijami strojev, skladiščnih prostorov, čevljev in drugega uspelo zaščititi pred boleznijo.

Kolumbija je četrta največja izvoznica banan v Južni Ameriki, kar ji je leta 2018 prineslo okoli 800 milijonov evrov prometa. Le kava in rože so za državo pomembnejše izvozno blago.

Učinkovitega sredstva proti TR4 ni. Bolezen napade žilno tkivo banan in njim sorodnih rastlin, da propadejo. Gliva lahko v prsti preživi desetletja. Bolezen ni nevarna za ljudi, tudi če bi pojedli okuženo banano.

Banane so na bolezni zelo občutljive, ker gre za rastline brez spolnega razmnoževanja. Današnje sorte so kmetovalci vzgojili iz potaknjencev, kar pomeni, da so na svetu pravzaprav gensko identični kloni banan, ki se niti ne razlikujejo veliko od divjih banan izpred več tisoč let. Taka genska nepestrost jim onemogoča razvoj genov za obrambo pred boleznimi in škodljivci. Tako je sorta gros michel, ki se je ponašala z bogatejšim okusom od današnje sorte cavendish, zaradi bolezni že propadla.

Znanstveniki se zdaj trudijo ustvariti odporno sorto tudi z genskim inženiringom, zelo možno pa je, da se bomo morali posloviti od cavendisha in se navaditi na banane drugačnega videza in okusa.

Komentarji: