Izbrisani predlog za Šrotov odstop

Mestni svet Celje: Fric Krajnc zahteva pojasnilo o izginotju pobude za odstop župana
Fotografija: Bojan Šrot med vodenjem seje mestnega sveta. FOTO: TV Celje
Odpri galerijo
Bojan Šrot med vodenjem seje mestnega sveta. FOTO: TV Celje

Celje – Svetnik Mestne občine Celje (MOC) Fric Krajnc iz Stranke za delovna mesta vztraja, naj župan Bojan Šrot odstopi. Od statutarne komisije mestnega sveta zahteva, da se opredeli do »ponarejanja listin«, ki si ga je po njegovem mnenju dovolila strokovna služba. Ta namreč njegove pobude za odstop župana ni vključila v zapisnik seje 15. maja, predlog za popravek zapisnika pa so svetniki konec junija zavrnili.

Krajnc v pismu statutarni komisiji opozarja, da glasovanje o pripombi na zapisnik, ki jo je od 26 prisotnih svetnikov podprlo samo 11, ni bilo potrebno, saj gre za to, da je strokovna služba šest od sedmih točk njegove pobude za Šrotov odstop izbrisala.

»V pisni obliki sem jo izročil strokovnim službam. Gre za zavajanje vodstva občine in strokovnih služb. Pričakujem, da se zapisnik seje ustrezno popravi,« je junija na seji dejal Krajnc.

Pri njegovi zahtevi ga je podprl svetnik SMC Vinko Skale: »Strokovne službe po svoje izberejo pobude in vprašanja svetnikov in potem dobimo polovičen odgovor, kar se pogosto dogaja.« A župana Šrota ni prepričal: »To niso pobude, ampak je v šestih, sedmih točkah opisanih nekaj gostilniških debat in nekaj, kar nima povezave z realnostjo in česar pač ne moreš šteti za pobudo«.

Dolg seznam očitkov

Kaj je trdil Krajnc, da je izginilo iz zapisnika? Opozoril je na nenavadno menjavo zemljišč med MOC in podjetjem CEP, o čemer smo poročali. Spomnil je, da Šrot po 20 letih županovanja nima novega prostorskega načrta, da Celje še nima obvoznice sever–jug, da sanacije Celjske kotline ni, da v vsem tem času ni uredil zemljiškoknjižnih postopkov za 5,3 milijona evrov vredna zemljišča, ki jih je Celje prispevalo za tri srednje šole. Spraševal je tudi, kako lahko župan uveljavlja predkupno pravico za 2,55 milijona evrov vredno zemljišče na Ljubečni, če pa ima v proračunu za to le 50.000 evrov, od podjetja CEP pa ne more kupiti zemljišča, vrednega 280.000 evrov.

Ob tem, ko je spomnil, da v 65.000 evrov vrednem avtomobilu, ki se mu je župan za zasebno rabo odpovedal, vzdrževalci prevažajo kosilnice in z njim premikajo počitniške prikolice, je Šrotu očital še: »Splošno znano, nikoli zanikano je lastništvo županovega brata v podjetju VOC. VOC je glavni občinski izvajalec in župan mu je hotel lani podeliti 15-letno koncesijo za vzdrževanje občinskih cest z investicijami vred. Kaj počno organi pregona, vedo samo oni, tako da bi bilo najlaže za vse, da nemudoma odstopite,« je predlagal Šrotu.

Nepoklicnega celjskega župana to ni ganilo: »Ne čutim se dolžnega odgovarjati na takšne nebuloze. Če želite besedilo tega pamfleta, si ga pridobite pri kolegu svetniku«. Matija Kovač (Levica) ga je ob tem opomnil, da je ne glede na vsebino in realnost pobude »svetnikom primerno odgovoriti.«

Komentarji: