Izločitev naravorastvenikov s ponarejenim dopisom

Iz postopka za HE Mokrice je bilo Društvo za preučevanje rib Slovenije izločeno na podlagi ponarejenega dopisa.
Fotografija: Po mnenju DPRS bi imela gradnja HE Mokrice uničujoče posledice na naravo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Po mnenju DPRS bi imela gradnja HE Mokrice uničujoče posledice na naravo. FOTO: Matej Družnik/Delo

Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) je policiji naznanilo domnevni poskus onemogočanja društva v postopkih, povezanih z izgradnjo hidroelektrarne Mokrice na spodnji Savi. Menda gre za kaznivo dejanje ponarejanja listin, s katerimi naj bi se to odpovedalo statusu stranskega udeleženca, so zapisali v današnji izjavi za medije.

V društvu so zapisali, da bi morali biti kot stranski udeleženec vključeni v postopke za gradnjo hidroelektrarne Mokrice in da so z ministrstva za okolje in prostor ta teden prejeli uradni odgovor, katerega priloga je njihov domnevni dopis, s katerim društvo preklicuje svojo zahtevo za vključitev v integralni postopek.

Ta dopis je po navedbi društva ponarejen, na njem sta ponarejena logotip in podpis predsednice ter argumentacija.

Dopis po njihovem navaja, da se odpovedujejo statusu stranskega udeleženca, češ da gre za »vnaprej izgubljeno bitko«. »Dopis, ki ima vidne znake neavtentičnosti in že na videz ni primerljiv z dopisi društva, smo predali policiji z naznanitvijo kaznivega dejanja ponarejanja listin,« so še sporočili iz društva za preučevanje rib.

V DPRS so sicer s pritožbo upravnemu sodišču marca lani dosegli, da je morala Agencija RS za okolje predlanskim izdano okoljevarstveno soglasje za gradnjo hidroelektrarne Mokrice vrniti v ponovni postopek in dodelavo. 

Projekt mokriške hidroelektrarne, zadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, je sicer minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pred kratkim uvrstil na seznam tako imenovanih pomembnih državnih naložb za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronavirusa, za katere morajo državni organi skladno z interventnim zakonom prednostno izdajati mnenja, soglasja in druge akte, kar pa bi lahko bilo v nasprotju z evropskim pravom, opozarjajo v DPRS.

Preberite še:

Komentarji: