Omejevanje svobode v Svobodi

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš o izključitvi poslanke in o civilizacijski preizkušnji v Izraelu.

Gibanje Svoboda je imelo včeraj klavzuro dela stranke, ki se je končala s presenetljivo izključitvijo poslanike Mojce Šetinc Pašek iz poslanke skupine, ker ni streljala na gol, za katerega so se dogovorili, da bodo nanj streljali, je temo današnjega podkasta uvedel Ali Žerdin. Notranjih mnenj ni mogoče imeti, saj je poslanka Šetinc pojasnila, da ne ve, za kaj gre, pa je ocenil Janez Markeš.

Če parafraziramo to prispodobo predsednika vlade Roberta Goloba o golu, pa lahko ocenimo, da gre za globoko protiustavno odločitev, meni Markeš, Žerdin pa dodaja, da gre za avtogol. Markeš pravi, da so po ustavi poslanci avtonomni in delajo po svoji vesti. Poleg tega so predstavniki vsega ljudstva, je opomnil Žerdin. Imamo problem, meni Markeš.

A gre za izključitev iz poslanske skupine, ne iz parlamenta, opozarja Žerdin, Markeš pa ocenjuje, da gre za smer ukrepanja, ki je protiustavno.

Poslanka Šetinc Pašek je pred časom na socialnem omrežju objavila, da bi obrambni minister Marjan Šarec moral odstopiti. Njegova nebulozna domislica, da bi imeli resničnosti šov, s katerim bi novačili v Slovensko vojsko, se ji je zdela degutantna, je ozadje pojasnil Žerdin. Tudi cena, blizu dveh milijonov evrov, se ji je zdela previsoka, kar pa je povzročilo jezo v stranki, saj manevrov drugih koalicijskih strank naj ne bi komentirala.

V širšem kontekstu se Markešu zdi, da gre za svobodo v Svobodi, ki pa je postala omejena že z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik in negodovanjem Levice. Golob se je začel obnašati kot direktor v podjetju in je skušal rešiti kohezijo tega projekta oziroma koalicije. To je razlaga, ni pa opravičilo.

Janez Drnovšek, ki naj bi bil zgled za Goloba, je znal pogledati precej širše, meni Markeš, saj je imel za sabo Gregorja Golobiča, ki je to širino premogel. Drnovška se je smelo tudi neposredno kritizirati, pa ni kuhal zamere, vsaj pokazal ni tega. Znal je omehčati človeka, a nikoli z grožnjami. To modrost bi pričakovali tudi pri Golobu, a jo vedno znova pogrešamo.

Oddaja Od zore do mraka je bila namenjena pripadnikom vojske in je bila na sporedu vsako nedeljo zjutraj, v času nedeljske maše, je povedal Žerdin. Če že potrebujemo program za novačenje vojakov, naj iz arhiva potegnejo to oddajo.

Največ obtožb nekdanjih oboževalk

Nekaj težkih mesecev in trenutkov je za Svobodo, ugotavlja Žerdin. Med njimi je pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je bilo za predsednika stranke precej obremenilno. Odvrtelo se je še nekaj podobnih epizod.

Človek se ne more znebiti občutka, da Goloba obtožujejo ženske, ki so ga prej najbolj občudovale, pravi Markeš, ki je še ocenil, da ima Tatjana Bobnar prav. Moder predsednik se s svojimi poslankami javno ne krega. To načelo bi bilo treba postaviti na vidno mesto.

Winston Churchill je nekoč rekel, da vsak zna glasovati proti, le moder človek pa zna glasovati za, ko se z zadevo sicer ne strinja. Tako pokaže, da je poslanstvo stranke pomembnejše od individualnih pomislekov, je dejal Žerdin in dodal, da se o tem seveda da debatirati.

Širino državništva in politike nakazuje že ima Svoboda, pa meni Markeš. Predsednik ne sme skočiti ravno na prvo žogo, na drugi strani pa kazati neverjetno mehkobo, ko odločitve nakaže partnerka, ki bi morala biti nevidna.

Žerdin se ne strinja in meni, da politiko narekuje državna sekretarka Vesna Vukovič. Markeš je ocenil, da je to zelo mogoče in še bistveno slabše, saj predsednik vlade ne sme v javnosti kazati podobe marionete.

Civilizacijski preizkus v Gazi

V Hollywoodu je prišlo do razcepa, je novo temo uvedel Žerdin. Ena frakcija daje v vsem prav Izraelu, druga frakcija pa trdi, da Izrael nima absolutne pravice do samoobrambe, zlasti če to pomeni masaker v Gazi. Ta razcep se je razširil tudi v judovski skupnosti.

Nič ni bolj čudovitega kot Judje, ki so si v ZDA na protestu nadeli palestinske rute, je Markeš tragedijo v Gazi povezal tudi z dogajanjem v Svobodi. Čudovito je bilo tudi to, da so palestinski zdravniki napad Hamasa na Izrael označili za nesprejemljiv. Ljudje, ki to razumejo, razumejo civilizacijo.

Verjetno je Golob v stresu tudi zaradi napada Janeza Janše po vseh mogočih kanalih, a je tudi Janša naredil kapitalno in protiustavno napako, ko je rekel: »Oborožite se.«, meni Markeš. Predpostavil je, da so vsi pripadniki nekega naroda teroristi. To je logika, ki je pripeljala do holokavsta. Frankfurtski knjižni sejem in Slavoj Žižek sta za Slovenijo naredila več kot nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu Združenih narodov, meni Markeš.

Poziv »Oborožite se« pa sproža zanimivo dinamiko na desnici, je opozoril Žerdin, saj se je Anže Logar od njega ogradil. Žižkova poanta je bila, da se po palestinskih vaseh na Zahodnem bregu sprehajajo oboroženi izraelski ekstremisti, ki verjamejo, da je nasilje primeren način obrambe. Prvi med njimi pa je minister za nacionalno varnost, ki je bil že pred 20 leti preveč radikalen, da bi ga sprejeli v izraelsko vojsko.

Markeš meni, da je palestinsko vprašanje zdaj rešljivo zaradi Judov, ki so se uprli. Z njimi smo mi vsi. Civilizacijski odmev na to, kar se je zgodilo, je tako velik, da se mu nihče ne bo mogel izogniti, niti ameriška politika. Benjamin Netanjahu nikoli ne bo gospodar celega Bližnjega vzhoda, kot si je zamislil.

Preberite še:

Komentarji: