Opustošeni skakalni vrtec Anžeta Laniška

Podivjana Pšata je Skakalnemu klubu Mengeš odnesla zabojnik z dragoceno opremo in uničila doskočišče skakalnic.
Fotografija: Plastično doskočišče je uničeno, klubski zabojnik je razdejan. FOTO: Ali Žerdin

 
Odpri galerijo
Plastično doskočišče je uničeno, klubski zabojnik je razdejan. FOTO: Ali Žerdin  

Iztek treh mengeških skakalnic, na katerih so se z lepoto tega športa kot otroci spoznali tudi svetovni prvaki – Rok Benkovič in Anže Lanišek –, je bil poplavljen. Medtem ko so v Mengšu ekipe civilne zaščite in gasilcev črpale vodo iz hiš in odstranjevale ostanke opustošenja, so skakalnice samevale.

»Dokler voda ne odteče, tako ali tako ne moremo nič,« je povedal Aleš Selak, trener, ki mlade smučarske skakalce na mengeškem hribu vzgaja skoraj tri desetletja. Pšata, rečica, ki izvira pod Krvavcem in teče ob skakalnicah, je običajno videti kot nedolžen potok. Reka, ki je dolga slabih 30 kilometrov, je pred dnevi od izvira do izliva v Kamniško Bistrico opustošila Komendo, Suhadole, Moste, Mengeš, Trzin … Med ujmo se je razlila tudi na območju pod mengeškimi skakalnicami in razdejala zabojnik, v katerem skakalno društvo hrani smučarske kombinezone, čelade, smuči, čevlje in drugo opremo, ki je na voljo otrokom na začetku športne poti. »Če kdo ob Pšati, Kamniški Bistrici ali Savi najde skakalne smuči, čelado ali smučarski kombinezon, naj nam to, prosim, sporoči,« pove Selak.

»Ko smo dobili kak denar, smo ga vedno namenili za novo opremo,« pravi mengeški trener. Mladim športnikom je z opremo in donacijo kombinezonov pred časom na pomoč priskočil Anže Lanišek, dvakratni ekipni svetovni prvak, zadnjo sezono kapetan slovenske skakalne in letalne ekipe, tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, tudi sam član SK Mengeš.

Skakalnice so s plastiko pred leti prekrili ob pomoči udarniškega dela prijateljev kluba, darovalcev in krajevnega gospodarstva. Celo plastična vlakna, s katerimi so prekrili doskočišča skakalnic, so izdelali krajevni podjetniki. Plastika, ki v pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih med skakalnimi treningi na doskočišču nadomešča sneg, je bila minuli konec tedna razdejana. Podivjana Pšata je plastični iztek raztrgala in zavila v neuporabno gmoto. Raztreščeni zabojnik, v katerem je bilo nekaj deset otroških kombinezonov, kakšnih 20 parov novih smučarskih čevljev in več parov novih smuči z okovjem, je reka odnesla na sredino struge. Ogled razbitin zabojnika bi bil, dokler voda ne upade, pretvegan. Med ujmo je v izteku skakalnice, na kateri so začenjali prvaki, nastalo divje jezero, globoko dva metra.

»Ljudje morajo najprej poskrbeti za svoje domove. Skakalnice pridejo na vrsto pozneje, ko bodo rešeni domovi,« pravi Selak. »Veliko nam pomeni, da se oglašajo naši nekdanji člani, ki so športno pot končali in bi odstopili svojo opremo. Oglašajo se tudi iz drugih klubov in so pripravljeni pomagati. Vem pa, da so v tej ujmi nastradala številna športna društva, tudi tu, v Mengšu.«

Mengeški skakalci bodo morali začeti od začetka. »Pobrali se bomo,« poudarja Selak. »Otroke na vsakem treningu spodbujam: samo reve se ne poberejo.«

Preberite še:

Komentarji: