Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Ribiči naj ne bi bili več talci mejnega spora

Slovenski diplomatski viri pravijo, da odločitev ESČP ne bo vplivala na odnose s Hrvaško, ki da so najboljši v zadnjih dvajsetih letih.
Slovenski ribiči so izčrpali vsa pravna sredstva na Hrvaškem, zato so se lani obrnili na ESČP. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slovenski ribiči so izčrpali vsa pravna sredstva na Hrvaškem, zato so se lani obrnili na ESČP. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
14. 5. 2024 | 05:00
6:10

V nadaljevanju preberite:

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sporočilo, da bo v četrtek na svoji spletni strani objavilo odločitev oziroma morda že kar sodbo v primeru slovenskih ribičev, ki so tožili Hrvaško. Slovenski ribiči se sklicujejo na to, da so lovili v morju, ki je po arbitražni razsodbi slovensko, prejeli pa so visoke kazni hrvaške države.

V nasprotju s preteklimi obdobji, ko sta Hrvaška in Slovenija javno komentirali postopke pred mednarodnimi sodišči v zvezi z vprašanji uresničevanja arbitražne razsodbe, sta se v primeru zadnjega sodnega postopka pred ESČP, obe strani zavili v molk. Eden od razlogov je tudi ta, da v primeru slovenskih ribičev, ki tožijo Hrvaško, ne gre za meddržavni spor, zato slovenska stran uradnih izjav seveda ne daje.

Kaj ribiči lahko pričakujejo v četrtek? ESČP lahko odloči, da iz procesnih razlogov tožb slovenskih ribičev ne sprejme v obravnavo. Če pa bo mali senat ESČP vsebinsko odločil, sta možni dve opciji. Prva je, da zavrže tožbe ribičev kot neutemeljene, druga pa, da odloči slovenskim ribičem v prid, kar pomeni, da bi sodišče pri sodbi upoštevalo arbitražno razsodbo. V vsakem primeru pa se lahko tako slovenski ribiči kot Hrvaška pritožijo na veliki senat ESČP.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine