Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvi dan predčasnega glasovanja volilo dober odstotek upravičencev

Volivci, ki želijo v nedeljo glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, se morajo za tak način glasovanja prijaviti, rok za to se izteče danes.
Volivci, ki želijo v nedeljo glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, se morajo za tak način glasovanja prijaviti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 
Volivci, ki želijo v nedeljo glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, se morajo za tak način glasovanja prijaviti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo  
STA, A. I.
5. 6. 2024 | 06:38
5. 6. 2024 | 11:03
4:37

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja volitev poslancev iz Republike Slovenije v evropski parlament udeležilo 18.810 volivk in volivcev oziroma 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev. Glasovanja na posvetovalnih referendumih pa se je udeležilo 18.769 volivk in volivcev (oziroma 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev).

Okrajne volilne komisije za zdaj poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi za vsak referendum posebej.

Na volitvah poslancev v evropski parlament leta 2019 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 8052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. Skupaj se je takrat predčasnega glasovanja v vseh treh dneh udeležilo 31.356 volivcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Na zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vladi novembra 2022 sta prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddala 15.202, drugi dan 28.016, zadnji dan pa 23.123 volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 66.341 oziroma 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2022 pa je bila 41,83-odstotna (skupaj je takrat glasovalo 708.701 volivk in volivcev).

Začetek predčasnega glasovanja za volitve v EU-parlament in referendumska vprašanja v torek v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Začetek predčasnega glasovanja za volitve v EU-parlament in referendumska vprašanja v torek v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je sicer še danes mogoče zaprositi za nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci lahko oddajo vlogo za glasovanje na voliščih omnia in za glasovanje na domu. Do četrtka pa je še mogoče oddati glas predčasno.

Volivci, ki želijo v nedeljo glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, se morajo za tak način glasovanja prijaviti, rok za to se izteče danes. Po državi bo v nedeljo odprtih 55 t. i. volišč omnia na sedežih okrajnih volilnih komisij oz. upravnih enot, v Ljubljani pa bodo volivci lahko glas oddali na Gospodarskem razstavišču.

Na voliščih omnia bodo lahko glasovali tudi volivci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, bi pa želeli glas oddati v Sloveniji. Tudi ti volivci morajo to državni volilni komisiji sporočiti še danes.

Prav tako se danes izteče rok, do katerega je mogoče zaprositi za glasovanje na domu. To je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, obvestilu pa morajo priložiti zdravniško potrdilo. V nedeljo jih bo na domu obiskal t. i. leteči volilni odbor.

Danes in jutri še lahko predčasno glasujete

Medtem bo še danes in v četrtek med 7. in 19. uro možno glasovati predčasno, in sicer na 97 voliščih, ki so jih v posameznem okraju določile okrajne volilne komisije. V Ljubljani je predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarskem razstavišču.

V nedeljo bodo volivci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirali devet poslancev iz Slovenije v evropskem parlamentu. Hkrati bodo na treh posvetovalnih referendumih odgovarjali na štiri referendumska vprašanja: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje za medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine