Predstavitvena informacija

So vaši dogodki usklajeni s slovensko zakonodajo in sledijo trendom?

Velik del organizacije dogodkov zajema usklajevanje in uresničevanje naročnikovih želja, vendar pa poleg kreativnih plati zajeten del prevzamejo tudi predpisi, ki se dotikajo organizacije prireditev in področja, znotraj katerega dogodek pripravljamo.
 
Fotografija: 10. aprila 2019 vabljeni na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani. Foto: Gospodarsko razstavišče/Jani Ugrin
Odpri galerijo
10. aprila 2019 vabljeni na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani. Foto: Gospodarsko razstavišče/Jani Ugrin

V domeni organizatorja dogodkov je namreč, da naročniku zagotovi celostno izkušnjo, ki poleg dih jemajočega vzdušja in navdihujočega koncepta poskrbi tudi za to usklajenost z aktualno zakonodajo. Žal pa je realnost večkrat takšna, da se organizatorji v celoti prepustijo kreiranju izvirnih idej in ob rob postavijo vse formalne vidike izvedbe.

Na prvi pogled se zdi, da je glavni razlog za tovrstno dejanje finančni vložek, ki ga nekatere formalne prijave od nas zahtevajo, vendar še zdaleč ni tako. Neznanje je most do brezmejnega in nadvse zamudnega listanja med najnovejšimi zakoni, ki vplivajo na delo organizatorja dogodkov.

Prav od tod pa izvira ideja o celodnevni prireditvi na temo formalnopravnih vidikov organizacije dogodkov, na kateri bodo preučene formalne organizacijske, varnostne, zdravstvene in protokolarne usmeritve za organizacijo.
Več informacij o prireditvi in predavateljih je na voljo na spletni strani: https://topdogodki.si.

Na enem mestu bo združeno vse, kar mora organizator dogodkov vedeti za brezhibno opravljeno delo!
 

Predavali bodo strokovnjaki različnih področij, s katerimi se največkrat srečujemo pri pripravi in izvedbi dogodka. Nika Močnik (Eventnika), idejna vodja dogodka, se namreč zaveda, kako zelo pomembno je upoštevanje zakonov, in si želi s celostnim pristopom prihraniti predvsem čas organizatorjev ter poskrbeti za kakovostno izvedbo dogodkov v prihodnje. Izkušnje ji namreč kažejo, da sledenje slovenski zakonodaji na tem področju nikakor ni neizvedljivo, finančno ali časovno potratno, poskrbeti moramo le, da nam upoštevanje aktualne zakonodaje pride v kri in postane temelj našega dela.

10. aprila 2019 bodo tako na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani celostno zajeti predpisi in prakse v zvezi z organizacijo in izvedbo prireditev. Med udeleženci bodo združeni organizatorji dogodkov, agencije in ponudniki storitev s ciljem lajšanja dela v okviru skupnih interesov. Prireditev je namenjena vsem poklicnim in ljubiteljskim organizatorjem dogodkov, tistim, ki to področje šele odkrivajo, in vsem, ki uspehe nizajo že vrsto let zapored.

Vstopnice so že na voljo: https://eventnika.si/dogodki/pfvod

Celodnevno izobraževanje zajema širok spekter znanj, ki bodo udeležencem predstavljena v obliki uporabnih nasvetov in nazornih primerov iz prakse. Program zajema naslednje institucije ali tematike:

Zakonodaja, zdravstvena asistenca, požarna varnost, varovanje, zavarovanje, fotografiranje, SAZAS, IPF, registracija, GDPR, občinska dovoljenja in protokol. Ob koncu uradnega dela pa bodo vsi predavatelji na voljo tudi za morebitna dodatna vprašanja, razlage in predloge.

Dogodek bomo začeli s predavanjem o zakonodaji na področju organizacije dogodkov in prireditev. Boštjan Šefic nas bo opozoril na normativne ureditve našega področja. Gašper Štremfelj bo predstavil pomembnosti zdravstvenega varstva na prireditvah in opozoril na tveganje za nezaželene dogodke. Anže Bitenc nam bo približal področje požarne varnosti na prireditvah in sodelovanje z gasilskimi enotami. Po krajšem odmoru bomo izobraževanje nadaljevali v duhu varovanja dogodkov, in sicer s predavateljico Katarino Železnik Logar (IVD Maribor), in prešli na temo zavarovanja, ki nam jo bo predstavila Bojana Dornig Kavčič (Heureka d. o. o.).

V predstavitvah praks bomo govorili tudi o materialnih avtorskih pravicah pri fotografijah (Anže Grabeljšek). Bernarda Pintar (SAZAS) nam bo predstavila, kako zakonito uporabljati glasbena dela, kakšne so obveznosti organizatorjev in kako optimalno urediti avtorske pravice, sledilo pa bo predavanje Ajde Kožar (IPF, k. o.), ki bo predavala o zaščiti pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov ter pojasnila, zakaj je treba javno prireditev, na kateri se bodo predvajali komercialno izdani fonogrami, prijaviti in plačati nadomestilo. Trendov in norm na področju registracije udeležencev se bomo dotaknili na predavanju Jasne Triller (Identiks d. o. o.).

Razumevanje, kako smemo in predvsem kako ne smemo ravnati z osebnimi podatki, je ključnega pomena, da bo prireditev vsem ostala v lepem spominu, za kar bo v okviru programa poskrbel Matija Ravnikar. Pridružili se nam bosta tudi predstavnici Upravne enote Ljubljana, ki bosta predstavili upravni postopek izdaje dovoljenja za izvedbo javne prireditve in izpostavili dokumente, ki jih je treba predložiti ob podaji vloge, glede na vrsto javne prireditve. Celodnevno izobraževalno druženje bomo zaključili z Bojano Košnik Čuk (Bonton d. o. o.), kulturo vedenja, poslovno odličnostjo in protokolom.
 
Da torej kovačeva kobila ne bo bosa, organizatorji dogodkov tokrat prirejajo dogodek zase – za organizatorje dogodkov. Celodnevno izobraževanje bo v celoti v organizaciji ekipe Eventnika. Ta skrbi za organizacijo dogodkov po vsej Sloveniji, od leta 2016 pa ustanoviteljica podjetja, Nika Močnik, vodi tudi številna izobraževanja za organizatorje dogodkov. Večkrat na delavnicah poleg vseh organizacijskih vprašanj naleti tudi na takšna, na katera sama nima odgovora. Od tod izvira ideja o celodnevni prireditvi na temo formalnopravnih vidikov organizacije dogodkov.

Več informacij o prireditvi in predavateljih je na voljo na spletni strani: https://topdogodki.si.

Naj neznanje ali pomanjkanje časa ne bo razlog za manj kakovostno izvedbo vaših dogodkov.

Komentarji: