Predstavitvena informacija

Vstopite v trezor, poglejte v bankomat in odidite s pikapolonico

Ravno na Poletno muzejsko noč je svoja vrata odprl Bankarium – Muzej bančništva Slovenije.
Fotografija: V Bankariumu so na ogled številni izbrani predmeti, ki vas bodo navdušili, marsikoga pa celo popeljali v otroštvo ali pa vsaj v mlajša leta. FOTO: Iztok Lazar
Odpri galerijo
V Bankariumu so na ogled številni izbrani predmeti, ki vas bodo navdušili, marsikoga pa celo popeljali v otroštvo ali pa vsaj v mlajša leta. FOTO: Iztok Lazar

Razveselili se ga bodo tako tisti, ki jih radovednost vleče v nedolgo nazaj delujoči trezor in bi hkrati radi pogledali tudi v notranjost bankomata, kot tudi tisti, ki bi se radi poglobili v 200-letno zgodovino bančništva na Slovenskem. Vsi pa lahko ob zaključku domov odidejo z legendarnim hranilnikom pikapolonica, ki vzbuja kar nekaj nostalgije.

V Bankariumu so na ogled številni izbrani predmeti, ki vas bodo navdušili, marsikoga pa celo popeljali v otroštvo ali pa vsaj v mlajša leta. Razstavljeni so namreč stari in sodobni hranilniki, stopite pa lahko tudi v ozadje treh bančnih okenc. Prvo je iz obdobja secesije, saj gre za repliko bančnega okenca, ki je v Mestni hranilnici ljubljanski stalo od leta 1905, ko so to bančno institucijo odprli, in je bilo v uporabi do leta 1938. Poleg tega si lahko podrobno ogledate tudi okenca iz socializma in sodobnosti ter nadaljujete z multimedijsko predstavitvijo digitalne transformacije bančništva.
 

Vstopiti je mogoče v trezor in si ogledati sefe


Za obiskovalce sta zagotovo zanimiva pogled v notranjost bankomata in spoznavanje njegovega delovanja, saj imamo s temi napravami opravka skoraj vsak dan, malokdo pa ve, kako procesi v njih potekajo. Poleg tega je v Bankariumu mogoče vstopiti v trezor, ki je pred tremi leti še deloval, in si od blizu ogledati sefe ter vrednosti, ki jih hranijo v njih. Del obiska pa je tudi finančni labirint, prava zakladnica bančnega znanja, v katerem boste spoznali, kako najbolje upravljati svoj denar.

FOTO: Iztok Lazar
FOTO: Iztok Lazar

 

Muzejska trgovina: od kovancev do legendarne pikapolonice


Kot vsak pravi muzej, ima tudi Bankariumu svojo muzejsko trgovino, v kateri so na voljo različni izdelki, povezani z denarjem in banko. Ponuja širok nabor slavnostnih in priložnostnih kovancev iz obdobja samostojne Slovenije. Naprodaj so tudi hranilniki, družabne igre, denarnice in škatlice za denar ter drugi slovenski izdelki, povezani z denarjem. Večino od njih so na povabilo muzeja v okviru družbeno odgovornega projekta #OkvirPomoči izdelali slovenski podjetniki. V njem pa je mogoče kupiti tudi legendarni hranilnik pikapolonica, ki marsikoga od nas vrne v otroštvo.
 

Poslastica za zgodovinske navdušence: sprehod skozi dvestoletno zgodovino

 
Za začetek bančništva na Slovenskem štejemo leto 1820, ko so ustanovili prvo finančno institucijo – Kranjsko hranilnico, ki je samostojno delovala 125 let. V 200 letih so pri nas nastale še druge hranilnice, kreditne zadruge in banke, ki so predstavljene v Bankariumu. Dvestoletna zgodovina bančništva je prikazana tudi z denarjem iz različnih obdobij in njegovo kupno močjo v času njegove veljave. V Sloveniji smo od leta 1820 do danes zamenjali kar devet valut. Poleg tega muzej omogoča tudi vpogled v življenje in delo šestih zaslužnih slovenskih bankirjev.

FOTO: Iztok Lazar
FOTO: Iztok Lazar

 
Svoj prostor v muzeju so našli številni zanimivi predmeti iz zgodovine bančništva. Po dolgih letih se v prostore mestne hranilnice vrača kip Dobrodelnost, ki ga je pri svojih sedemnajstih letih izdelala kiparka Elza Kastl Obereigner za Kranjsko hranilnico, po drugi svetovni vojni pa so ga prenesli v Mestno hranilnico ljubljansko. Najstarejši predmet iz Muzejske zbirke NLB, ki je na ogled v muzeju, je značka Ljubljanske (Kranjske) hranilnice, ki je nastala med letoma 1820 in 1845 in ki so jo gospodje najverjetneje uporabljali na pohodnih palicah.


 

Naročnik oglasne vsebine je NLB