Za urejena javna stranišča

Svetovni dan stranišč, ko se opozarja, da zaradi neurejenih sanitarij umira veliko ljudi po svetu.
Fotografija: Motiv iz Dolomitov. Dolomiti, Italija 19. julija 2019.
[stranišča,WC,toalete,les,planine,gore,hribi,pohodništvo,turizem,zdravje,zdravo življenje,prebava,rekreacija,gibanje,Dolomiti,Italija,motivi]
Odpri galerijo
Motiv iz Dolomitov. Dolomiti, Italija 19. julija 2019. [stranišča,WC,toalete,les,planine,gore,hribi,pohodništvo,turizem,zdravje,zdravo življenje,prebava,rekreacija,gibanje,Dolomiti,Italija,motivi]

Ljubljana – Združeni narodi (ZN) so pred šestimi leti 19. november razglasili za svetovni dan stranišč, saj, kakor opozarjajo tudi v ZN, na svetu še vedno živi brez ustreznih stranišč več kot štiri milijarde ljudi.

V petek bo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen predstavilo rezultate akcije Naj javno stranišče, ki je namenjena osveščanju javnosti o pomenu stranišč. Akcija v Sloveniji poteka že enajst let, z njo pa želi Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen spodbuditi občine in javne ustanove, da bi bolj skrbele za čista in primerno urejena stranišča.


V svetu razmere niso dobre, saj več kot polovica svetovnega prebivalstva, 4,2 milijarde ljudi, živi brez varno urejenih sanitarij in, kot navajajo na STA, jih več kot 670 milijonov potrebo opravlja kar na prostem. Zaradi neurejenih sanitarno-higienskih razmer vsako leto umre zaradi diareje več kot 430 tisoč ljudi, veliko je tudi okužb z glistami, trahomom in polžjo mrzlico. Še posebej so zaradi diareje prizadeti otroci, mlajši od pet let, nevarnost pa je veliko večja pri otrokih, ki živijo v državah, kjer so vojne in podobni konflikti.


Zaradi bolezni, ki so posledica neurejenih sanitarij in neustrezne pitne vode, je bruto domači proizvod (BDP) v številnih državah tudi do 5-odstotno nižji. Ob letošnjem svetovnem dnevu poudarjajo, da stranišča rešujejo življenja, ščitijo človeško dostojanstvo in so pogosto ključni izhod iz krempljev revščine.

Komentarji: