Ameriške kazni majejo trgovinski mir

Hotelska veriga Marriott le zadnja tarča spletnih napadalcev Pekinga.
Fotografija: Hoteli skupine Marriott so vodilni ponudnik nočitev za uslužbence ameriške vlade in vojske in s tem logična tarča. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Hoteli skupine Marriott so vodilni ponudnik nočitev za uslužbence ameriške vlade in vojske in s tem logična tarča. FOTO: AFP

Tri na videz nepovezane zgodbe – kraja podatkov iz družbe Marriott, tehnološka podjetja, ki služijo vdorom v poslovna omrežja, ter aretacija finančne direktorice kitajskega velikana Huawei – se spletajo v skupno temo, ki bo močno vplivala   na trgovinsko prerivanje med ZDA in Kitajsko.

Po trditvah neimenovanih ameriških vladnih preiskovalcev, ki jih navajata New York Times in Washington Post, naj bi bili za nedavno razkrit spletni vdor hotelsko verigo Starwood, v lasti družbe Marriott, odgovorni kitajski napadalci. Šlo naj bi za skupino, povezano s kitajskim ministrstvom za državno varnost, dostop do podatkov verige pa naj bi imeli štiri leta, preden je bil vdor zaznan. V tem času naj bi imeli dostop do ogromno, po nekaterih ocenah kar do petsto milijonov gostov, podatki (med njimi so denimo tudi številke potnih listov), pa se niso pojavili na črnem spletu, kar potrjuje, da ni šlo za običajne napadalce.
 

Odskočna deska za vdiranje v sisteme


Ameriško pravosodno ministrstvo hkrati pripravlja obtožnico proti kitajskim hekerjem, ker naj bi vdrli v ameriška tehnološka podjetja, ki velikim družbam ponujajo dostop do interneta, spletno poslovanje, spletno varnost in podobne storitve. Na ta način naj bi si zagotovili odskočno desko za vdiranje v sisteme strank teh podjetij ter možnost za krajo intelektualen lastnine in za vohunske cilje Pekinga. Prejšnji ameriški predsednik Barack Obama je v 2015 s kitajskim kolegom Xi Jinping sklenil dogovor, ki naj bi končal takšne vode. Toda v zadnjih 18 mesecih naj bi se kitajske skupine vrnile k starim taktikam.

Vlada Donalda Trumpa naj bi poleg obtožnic proti napadalcem sprejela še vrsto drugih ukrepov, med drugim želi kitajskim podjetjem otežiti nakup ključnih sestavnih delov za izdelovanje telekomunikacijske opreme. Skupaj z aretacijo Meng Wanzhou, finančno direktorico kitajskega tehnološkega velikana Huawei, so to neposredne grožnje trgovinskim pogajanjem Pekinga in Washingtona. Ti potekajo v ozadju po sklenitvi 90-dnevnega premirja med državama pri zaostrovanju carin, ameriški poslovneži pa se že pripravljajo na kitajske povračilne ukrepe.
 

Med ukradenimi podatki tudi številke potnih listov


Peking naj bi že vrsto let gradil podatkovno bazo z imeni Američanov, ki imajo dostop do zaupnih podatkov. Hoteli skupine Marriott pa so vodilni ponudnik nočitev za uslužbence ameriške vlade in vojske. Med ukradenimi podatki so tudi številke potnih listov, kar olajša vohunsko slednje, kdo je kdaj prečkal mejo. Skupaj z informacijami iz vdorov v druge podatkovne zbirke lahko oblikujejo zelo učinkovito nadzorno orodje.
 

Preberite še: