V konfliktu med Izraelom in Gazo narašča število smrti

Izraelski mediji navajajo podatek o okoli 200 umrlih v Izraelu, iz Gaze poročajo o najmanj 232 ubitih Palestincih.
Fotografija: Izraelsko prestrezanje raket, izstreljenih iz Gaze. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Odpri galerijo
Izraelsko prestrezanje raket, izstreljenih iz Gaze. FOTO: Mohammed Abed/AFP

Palestinska oborožena skupina Hamas je zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest, neznano število njihovih borcev pa je tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Izrael je na to hitro odgovoril s povračilnimi napadi na območju Gaze, od koder so zvečer poročali o najmanj 232 ubitih Palestnicih.

Izraelska vojska že ves dan izvaja napade na Gazo, hkrati pa se spopada s palestinskimi vojaki na številnih lokacijah na izraelskem ozemlju. Izraelski mediji poročajo, da po podatkih tamkajšnjih vojaških sil IDF boji potekajo še na 22 točkah na jugu Izraela.

Izraelsko vojaško letalstvo medtem krepi napade na Gazo, kjer po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. Hamas je med drugim  v odziv na izraelsko zrušenje 11-nadstropnega objekta v središču Gaze proti Tel Avivu sprožil 150 raket, navaja Al Jazeera.

Nepričakovana zaostritev

Gre za novo, a nepričakovano zaostritev dolgoletnega konflikta. Palestinski predsednik Mahmud Abas je povedal, da »ima palestinsko ljudstvo pravico do obrambe pred terorjem naseljencev in okupacijskih enot«.

Palestinci so zasegli izraelski tank. FOTO: Said Khatib/AFP
Palestinci so zasegli izraelski tank. FOTO: Said Khatib/AFP

Sirene, ki so opozarjale na nevarnost raketnega napada, so se že v jutranjih urah oglasile v številnih mestih, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom. Ob tem so prebivalce krajev v osrednjem in južnem Izraelu pozvali, naj si poiščejo zatočišče.

Izraelski viri po navedbah katarske televizijske mreže Al Jazeere ocenjujejo, da je najmanj tisoč Palestincem uspelo prodreti v Izrael iz štirih različnih območij. Danes so se sploh prvič po letu 1948 spopadi v okviru tega konflikta odvijali na ozemlju Izraela, še poudarja Al Jazeera.

Portala The Times of Israel in Jerusalem Post navajata, da je v raketnih napadih in bojih življenje v Izraelu izgubilo že okoli 200 ljudi. Ranjenih je po zadnjih podatkih izraelskega zdravstvenega ministrstva najmanj 1452. 18 med njimi je v kritičnem stanju, 267 pa v resnem.

Izrael je že začel s povračilnimi napadi na območju Gaze. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Izrael je že začel s povračilnimi napadi na območju Gaze. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Poročila o vse številčnejših žrtvah prihajajo tudi iz Gaze, kjer je po najnovejših podatkih tamkajšnjih zdravstvenih oblasti umrlo najmanj 232 ljudi, 1697 pa je ranjenih.

Palestinska vojska naj bi zajela okoli 50 Izraelcev, ki, po navedbah palestinske strani, »niso talci, pač pa vojni ujetniki«. Hamas je zvečer objavil, da so jih namestili »na varnih lokacijah in v tunelih«.

Zajetja je potrdilo tudi izraelsko obrambno ministrstvo, ki pa ni objavilo konkretnih podatkov o številu zajetih. Nekateri mediji poročajo, da je med zajetimi tudi izraelski general Nimrod Aloni, nekdanji poveljnik divizije izraelske vojske, angažirane ob meji z Gazo.

Dim nad Gazo. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Dim nad Gazo. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Vojaški poveljnik Hamasa Mohamed Deif je kmalu po začetku napadov napovedal začetek »vojaške operacije Nevihta Al Aksa« proti Izraelu. Hamas je po lastnih navedbah v prvih 20 minutah operacije izstrelil več kot pet tisoč raket v smeri Izraela. Nasprotna stran sicer trdi, da je bilo raket nekaj več kot dva tisoč. 

Izraelske oborožene sile IDF so sporočile, da je »več teroristov« iz palestinske enklave Gaza tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Po nepreverjenih poročilih je na tem območju prišlo tudi do uličnih spopadov. 

Poškodovana stavba v Tel Avivu. FOTO: Jack Guez/Afp
Poškodovana stavba v Tel Avivu. FOTO: Jack Guez/Afp

Izrael se je medtem z operacijo »Železni meč« že odzval z lastnimi raketnimi napadi na Gazo, ob razglasitvi vojnega stanja pa je obrambni minister Joav Galant odobril mobilizacijo rezervistov. Premier Benjamin Netanjahu je sklical srečanje s predstavniki ministrstva in vojske. Sporočil je, da je Izrael v vojni in da bo zmagal. »Hamas se ne zaveda, kakšno ceno bo plačal za to dejanje,« je dejal po poročanju BBC.

Dolgoletni krvavi konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, današnji napadi pa vseeno predstavljajo nepričakovano eskalacijo.

Vrstijo se vprašanja, kako je mogoče, da so načrtovani napad spregledale izraelske obveščevalne službe. Izraelska vojska in agenti veljajo za ene najbolj izurjenih na svetu. Izraelska vlada je že napovedala obsežno preiskavo obveščevalne katastrofe.

Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

Iz sveta se vrstijo obsodbe napada na Izrael

Evropska unija. ZDA in številne druge države so ostro obsodile današnji napad.

Napad je najostreje obsodila tudi Slovenija. Premier Robert Golob je na omrežju X zapisal, da so današnji napadi na Izrael izredno zaskrbljujoči. »Terorizem in nasilje nad nedolžnimi civilisti ne vodita nikamor. Močno obsojam Hamasova dejanja in pozivam k umiritvi razmer,« je poudaril.

Na napad so se odzvali tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. »Najostreje obsojamo današnje množične in neselektivne teroristične napade na Izrael. Solidarni smo z Izraelom. Naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami,« so sporočili na omrežju X.

Pri slovenskem zunanjem ministrstvu so zapisali še: »Teroristi so na več mestih vstopili v državo. Nadaljnjega zaostrovanja ni mogoče izključiti. V nujnih primerih se obrnite na Veleposlaništvo RS v Tel Avivu +972544516076 oz. na dežurno službo ministrstva +386 1 478 22 19.« Podatka o morebitnih slovenskih državljanih na območju Izraela in Gaze še ni. 

Svoj komentar na nasilje je podal tudi Matej T. Vatovec oz. Levica. V koalicijski stranki so zapisali, da »stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja«.

Kot so sporočili v izjavi za javnost, pa je svet vedno znal obsoditi le napade Palestine, ne pa tudi Izraela. »Danes tudi Slovenija ponavlja to napako,« so dodali in znova pozvali k priznanju palestinske državnosti.

Solidarnost z Izraelom in sožalje svojcem žrtev sta medtem na omrežju X izrazila predsednika opozicijskih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin.

»Nedvoumno obsojam napad teroristov Hamasa na Izrael,« je na družbenem omrežju X sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poudarila je, da gre za najbolj sprevrženo obliko terorizma, in dodala, da se ima Izrael pravico braniti pred takšnimi grozljivimi napadi. Napad sta prek omrežja X ostro obsodila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell

Izraelski vojaki v Gazi.  FOTO: Ahmad Gharabli/Afp
Izraelski vojaki v Gazi.  FOTO: Ahmad Gharabli/Afp

Michel je izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi, ki so »povzročili teror in nasilje nad nedolžnimi državljani«, Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja. »Z bojaznijo spremljamo novice iz Izraela. Nedvoumno obsojamo napade Hamasa. To grozljivo nasilje se mora nemudoma končati. Terorizem in nasilje ne rešujeta ničesar,« je zapisal.

Napad so med drugim sicer ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji, Ukrajini, Španiji in Indiji, nato pa tudi v ZDA.

Kot so sporočili iz Bele hiše v izjavi za javnost, ZDA nedvoumno obsojajo neizzvane napade »Hamasovih teroristov« na izraelske civiliste. Podarili so, da trdno podpirajo vlado in ljudi v Izraelu, ter dodali, da je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v tesnem stiku z izraelskimi partnerji.

Pentagon je sporočil, da zavezanost ZDA »izraelski pravici do samoobrambe ostaja neomajna«. Minister za obrambo Lloyd Austin je napovedal, da si bo njegov resor v prihodnjih dneh prizadeval zagotoviti, »da bo Izrael imel vse, kar potrebuje za obrambo in zaščito civilistov pred vsesplošnim nasiljem in terorizmom«.

Rusija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pozvala obe strani k takojšnji prekinitvi oboroženih spopadov. »Palestinsko in izraelsko stran pozivamo, naj nemudoma prekineta spopade, se odpovesta nasilju, pokažeta potrebno zadržanost in s pomočjo mednarodne skupnosti začneta pogajalski proces za vzpostavitev celovitega, trajnega in dolgo pričakovanega miru,« je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

K »takojšnji prekinitvi« sovražnosti med Palestinci in Izraelom je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvala tudi Savdska Arabija, ki se z Izraelom pogaja o normalizaciji odnosov. Iz Egipta, ki meji na Gazo, pa so sporočili, da imajo »intenzivne stike« z vplivnimi mednarodnimi stranmi, da bi zaustavili zaostrovanje konflikta.

Iran je medtem izrazil podporo napadu in ga označil za »ponosno operacijo«. »Podpiramo to operacijo in prepričani smo, da jo podpira tudi odporniška fronta,« je po poročanju AFP med drugim dejal visoki svetovalec iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Zaradi spopadov v Izraelu v nedeljo izredno zasedanje ZN

V nedeljo se bo sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov, poročajo tuje tiskovne agencije. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil današnji Hamasov napad na Izrael in pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta.

»Generalni sekretar je globoko zaskrbljen za civilno prebivalstvo in poziva k največji možni zadržanosti. Civiliste je treba ves čas spoštovati in zaščititi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom,« je sporočil tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Guterres je prek Dujarrica obsodil napad Hamasa, v katerem so bili ubiti tudi številni civilisti, in izrazil ogorčenje nad poročili, da so civiliste napadli in ugrabili iz njihovih domov.

Žalujoči po smrti Palestinca. FOTO: Mahmud Hams/Afp
Žalujoči po smrti Palestinca. FOTO: Mahmud Hams/Afp

 

Komentarji: