Evo Morales se je vrnil v Bolivijo

Nekdanji bolivijski predsednik je v tujini preživel približno leto dni, ko so državi vladali njegovi politični nasprotniki.
Fotografija: Evo Morales je v Bolivijo vstopil v kraju Villazon blizu meje med Bolivijo in Argentino. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters
Odpri galerijo
Evo Morales je v Bolivijo vstopil v kraju Villazon blizu meje med Bolivijo in Argentino. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters

Nekdanji bolivijski predsednik Evo Morales se je po približno letu dni v izgnanstvu vrnil v Bolivijo. Morales se je v državo, ki ji je predsedoval med letoma 2006 in 2019, vrnil iz Argentine po tem, ko je sredi oktobra na predsedniških volitvah zmagal njegov politični zaveznik iz stranke Gibanje k socializmu (Mas) Luis Arce.

Pred povratkom v Bolivijo se je, kot navaja argentinski časopis Página 12, Morales v obmejnem mestu La Quiaca sestal z argentinskim predsednikom Albertom Fernándezem. Fernández je ponovil, da je bil Morales – oba sta člana levih političnih strank – v Argentini dobrodošel. Morales je v Bolivijo vstopil po kopnem, prispel je v mesto Villazon na jugu Bolivije. Med drugim je na twitterju sporočil, da ga vrnitev v domovino veseli. 

Moralesa je v Villazonu pričakala množica ljudi. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
Moralesa je v Villazonu pričakala množica ljudi. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP


Evo Morales se je najprej v Mehiko, nato pa v Argentino zatekel po lanskoletnih predsedniških volitvah, po katerih so se zaradi obtožb o nepravilnostih začeli (nasilni) množični protesti Moralesovih nasprotnikov in podpornikov. Po letu dni, ko je Bolivijo vodila samooklicana začasna predsednica Jeanine Áñez – zaradi pobojev v Senkati, Sacabi in Yapacaniju jo zdaj obtožujejo genocida –, je včeraj kot novi predsednik zaprisegel 57-letni Arce. Ceremonije v La Pazu so se udeležili predsedniki Argentine, Kolumbije in Paragvaja, španski kralj ter funkcionarji iz Čila, Irana in Venezuele, piše Reuters. Slovesnosti se je med drugim udeležil tudi vodja španske stranke Podemos Pablo Iglesias

Argentinski predsednik Alberto Fernández (levo) je po inavguraciji čestital Luisu Arceju. FOTO: Esteban Collazo/AFP
Argentinski predsednik Alberto Fernández (levo) je po inavguraciji čestital Luisu Arceju. FOTO: Esteban Collazo/AFP

Komentarji: