Wagnerjevo skupino bi izenačili z Al Kaido

Uvrstitev zasebne vojske na seznam terorističnih organizacij zagovorniki opisujejo kot naslednji logičen korak v krepitvi zahodnega pritiska na Rusijo.
Fotografija: Ustanovitelj Wagnerjeve skupine Jevgenij Prigožin se je ostro odzval na odločitev francoskih poslancev. FOTO: Yulia Morozova/Reuters
Odpri galerijo
Ustanovitelj Wagnerjeve skupine Jevgenij Prigožin se je ostro odzval na odločitev francoskih poslancev. FOTO: Yulia Morozova/Reuters

Wagnerjeva skupina je zaradi svoje vloge v vojni v Ukrajini, kjer med drugim sodeluje pri obleganju mesta Bahmut, že dlje časa tarča zahodnih sankcij, zdaj pa zasebni vojski pod nadzorom Jevgenija Prigožina, tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, grozi, da bo razglašena še za teroristično skupino. K temu je Evropsko unijo s sprejetjem resolucije na obletnico konca druge svetovne vojne na stari celini pozval francoski parlament, podoben ukrep po poročanju otoških medijev pripravlja tudi Združeno kraljestvo.

Brez glasu proti so francoski poslanci izglasovali besedilo neobvezujoče resolucije, ki sedemindvajseterico poziva, naj Wagnerjevo skupino zaradi njenih dejanj v Ukrajini in drugih kriznih žariščih po svetu uvrsti na evropski seznam terorističnih organizacij. Ker je skupina Wagner že na seznamu sankcioniranih entitet, bi imel takšen ukrep predvsem simbolno vrednost, in vendar ga zagovorniki opisujejo kot naslednji logičen korak v krepitvi zahodnega pritiska na Rusijo.

Prigožinova grožnja Macronu

Francoski parlament je resolucijo sprejel soglasno. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
Francoski parlament je resolucijo sprejel soglasno. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
»Wagner ubija, pobija, pleni, destabilizira naše demokracije,« je med nastopom v francoskem parlamentu poudaril poslanec Benjamin Haddad, avtor včeraj sprejete resolucije, in opozoril, da skupina, ki svoje člane med drugim novači v ruskih zaporih, ni le običajna najemniška vojska. »Člani Wagnerja sledijo obsežni strategiji, od Malija do Ukrajine, v podporo politiki hibridne agresije Putinovega režima proti našim demokracijam. Njihove metode so enake terorizmu.«

V Kijevu so po pričakovanjih izrazili zadovoljstvo z odločitvijo francoskega parlamenta, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je dejal, da je treba »vsako manifestacijo terorizma uničiti, vsakega terorista pa obsoditi«.

Na resolucijo se je odzval Prigožin, ki je po poročanju bruseljskega Politica ni dobro sprejel. Vztrajal je, da njegova organizacija, obstoj katere je sam dolgo zanikal, že vrsto let »rešuje« ljudi v Srednji Afriki in se jim ne posmehuje, kot to po njegovih besedah počno francoski vojaki. Pri odgovarjanju na vprašanja ruskih novinarjev je poslal tudi sporočilo predsedniku Emmanuelu Macronu in mu zagrozil s fizičnim obračunom.  

image_alt
Glavni kuhar Kremlja

K razglasitvi Wagnerjeve skupine za teroristično organizacijo se menda pripravlja tudi Združeno kraljestvo. Neimenovani vladni viri so za londonski Times potrdili, da se bo država za ta korak najverjetneje odločila v nekaj tednih.

Upadanje Wagnerjeve moči?

Uvrstitev na evropski seznam terorističnih organizacij bi Wagnerjevo skupino izenačila z Al Kaido in Islamsko državo, po ocenah predstavnikov francoske vlade pa bi lahko negativno vplivala predvsem na njene mednarodne aktivnosti. Wagnerjevi plačanci so v zadnjem desetletju delovali tako na Bližnjem vzhodu kot v Afriki. Fokus skupine se je v zadnjem času menda znova osredotočil na črno celino, kjer naj bi skupina poskušala okrepiti vpliv Rusije.

Jevgenij Prigožin s pripadniki svoje najemniške vojske FOTO: Reuters
Jevgenij Prigožin s pripadniki svoje najemniške vojske FOTO: Reuters

Prigožin, ki ima v lasti mrežo podjetij, katerih poslovanje je v veliki meri odvisno od Kremlja, je bil v zadnjem času izjemno kritičen do nekaterih potez vodstva ruske vojske in zaradi pomanjkanja streliva zagrozil z umikom Wagnerjevih plačancev iz Bahmuta, ki je že mesece prizorišče najbolj krvavih bitk v vojni v Ukrajini. Konec prejšnjega tedna je Prigožin svojo grožnjo umaknil, potem ko od ruskih generalov menda dobil zagotovilo, da bodo njegovim vojakov dostavili toliko streliva, kolikor ga potrebujejo za nadaljevanje operacij v obleganem mestu.

Nekateri opazovalci so spor interpretirali kot dokaz upadajoče moči Wagnerjeve skupine, ki je v prvem letu vojne v Ukrajini igrala pomembno vlogo. »Skupina je le še senca tistega, kar je nekoč bila,« je v intervjuju za Kyiv Independent pred kratkim ocenil analitik Mark Galeotti, a opozoril, da bi lahko praznino, ki bi jo utegnila pustiti za seboj, hitro zapolnila druga najemniška skupina.

Preberite še:

Komentarji: