Izraelski obrambni minister odstopil, vlada v krizi

Gibanje Hamas, ki nadzira to obubožano palestinsko ozemlje, je Libermanov odstop označilo za zmago za Gazo.
Fotografija: Liberman jeocenil, da je Izrael zadnje mesece sledil povsem napačni politiki. FOTO: Ariel Schalit/AP
Odpri galerijo
Liberman jeocenil, da je Izrael zadnje mesece sledil povsem napačni politiki. FOTO: Ariel Schalit/AP

Izraelski obrambni minister Avigdor Liberman je v skladu s pričakovanji napovedal odstop, zaradi česar se je desna vlada premierja Benjamina Netanjahuja dan po dogovoru o prekinitvi ognja na območju Gaze znašla v krizi. Gibanje Hamas, ki nadzira to obubožano palestinsko ozemlje, je Libermanov odstop označilo za zmago za Gazo.

Ultranacionalistični minister je pred predstavniki medijev prekinitev ognja označil za kapitulacijo pred terorizmom in pozval k volitvam pred načrtovanim datumom, ki je november 2019.

Netanjahujeva vlada, ki velja za najbolj desno v zgodovini judovske države, na katere čelu je od leta 2015, se je tako znašla v negotovosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Liberman je namreč napovedal tudi umik svoje stranke Izrael naš dom iz vladne koalicije, kar bi teoretično pomenilo, da bo imel premier v 120-članskem knesetu le sedež večine.

Predstavnik Netanjahujeve stranke Likud je medtem sporočil, da bo vodenje obrambnega resorja prevzel sam premier in dodal, da predčasne volitve niso potrebne. Netanjahuje je že pred Libermanovo odločitvijo poudaril, da je bila odločitev za prekinitev ognja pravilna.

V hudih spopadih med oboroženimi palestinskimi skupinami na obubožanem območju, ki ga vodi gibanje Hamas, in izraelskim letalstvom je bilo v minulih treh dneh ubitih najmanj 15 Palestincev in izraelski vojak. FOTO: Mahmud Hams/AFP
V hudih spopadih med oboroženimi palestinskimi skupinami na obubožanem območju, ki ga vodi gibanje Hamas, in izraelskim letalstvom je bilo v minulih treh dneh ubitih najmanj 15 Palestincev in izraelski vojak. FOTO: Mahmud Hams/AFP


Liberman je še ocenil, da je Izrael zadnje mesece sledil povsem napačni politiki, s prekinitvijo ognja v Gazi pa je nezadostno, neustrezno in nesprejemljivo odgovoril na izstrelitev 500 raket na svoja tla. »Država si kratkoročno kupuje mir za dolgoročno visoko ceno za nacionalno varnost,« je dodal.

Kritiziral je tudi odločitev vlade, ki je dovolila nakazilo denarja iz Katarja na območje Gaze, ki naj bi bil v glavnem namenjen izplačilu plač.

V hudih spopadih med oboroženimi palestinskimi skupinami na obubožanem območju, ki ga vodi gibanje Hamas, in izraelskim letalstvom je bilo v minulih treh dneh ubitih najmanj 15 Palestincev in izraelski vojak, orožje pa je v torek popoldne po dogovoru o prekinitvi ognja potihnilo. Spopadi so veljali za najhuje po letu 2014.

Preberite še:

Komentarji: