Kamala Harris prva (temnopolta) ameriška podpredsednica

Za Bidna je Kamala Harris neustrašna bojevnica za malega človeka in ena od najboljših javnih uslužbencev.
Fotografija: Kamala Harris  FOTO: Jeff Kowalsky Afp
Odpri galerijo
Kamala Harris  FOTO: Jeff Kowalsky Afp

V Belo hišo v vlogi podpredsednice ob boku Joeja Bidna vstopa Kamala Harris, ki je postala prva ženska, izvoljena za podpredsednico. In seveda tudi prva temnopolta.

Sprva se je Kamala Harris, ki je bila šele druga temnopolta ženska, izvoljena v senat, in prva temnopolta generalna tožilka v Kaliforniji, potegovala za demokratsko nominacijo za predsedniško kandidaturo in bila tudi ostra Bidnova kritičarka. A nato so se karte obrnile in zdaj bo 55-letnica ob boku 77-letnega predsednika vodila državo. In to v še kako zahtevnem obdobju, saj se morata spopasti ne le s pandemijo koronavirusa, ampak tudi rasno zelo razdeljeno Ameriko.

Takole vesela je dejstvo o zmagi ponovila kolegu Bidnu:



Številni sicer menijo, da Biden zaradi starosti niti ne bo zmogel dokončati mandata in da bo v tem primeru Harrisova prevzela krmilo.

image_alt
Mike Pence in Kamala Harris se predstavita


Za Bidna je Kamala Harris neustrašna bojevnica za malega človeka in ena od najboljših javnih uslužbencev. Z izbiro se je strinjal tudi nekdanji predsednik Barack Obama, ob katerem je bil Biden podpredsednik, ki je nekdanji tožilki zaman ponujal položaj pravosodne ministrice.

Kamala Harris je hči indijske raziskovalke raka na dojki in jamajškega profesorja na Stanfordu. Vzgojena je bila v večinsko črnski soseski, kot otrok sodelovala v programu integracije javnih osnovnih šol in se že vse življenje sooča z rasizmom.

Nekateri ji sicer očitajo premalo progresivnosti in da je bila pogosto premedla pri obsodbi policijskega nasilja nad temnopoltimi.

image_alt
Kandidatka, ki prinaša energijo in navdušenje

Preberite še:

Komentarji: