Na severovzhodu Avstralije utonila dva moška (FOTO)

Razmere so se danes nekoliko umirile, a meteorologi napovedujejo, da bodo močni nalivi trajali še nekaj dni.
Fotografija: V mestu Townsville je bilo iz svojih domov evakuiranih več kot 650 ljudi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V mestu Townsville je bilo iz svojih domov evakuiranih več kot 650 ljudi. FOTO: AFP

Na poplavljenih območjih na severovzhodu Avstralije sta umrla dva moška. Pristojne službe so našle trupli 21- in 23-letnika v poplavnih vodah v mestu Townsville v zvezni državi Queensland.

Prizadeto območje je danes obiskal tudi avstralski premier Scott Morrison. Izrekel je sožalje družinam, ki so izgubile svoje domove, in napovedal, da ne bo lahko obnoviti poplavljenega območja. »Prebivalcem bo še nekaj časa zelo, zelo težko,« je poudaril. Tako močnih nalivov v Queenslandu niso videli že dolgo, zaradi poplav so zaprli številne šole in letališča. Poplavne vode so zalile na tisoče domov, pod vodno gladino so se znašle tudi številne ceste in osebni avtomobili.



Na tisoče domov je poplavljenih. FOTO: AFP
Na tisoče domov je poplavljenih. FOTO: AFP


Najhuje je bilo v mestu Townsville, kjer so evakuirali več kot 650 ljudi, 11.000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Tiskovna agencija AFP poroča, da je več kot 9000 ljudi zaprosilo za nujno pomoč.

11.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. FOTO: Handout/AFP
11.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. FOTO: Handout/AFP


V poplavnih vodah so krokodili


Pristojne službe so prebivalce opozorile pred številnimi nevarnostmi, ki jim pretijo ob vračanju domov, med drugim to, da lahko naletijo na krokodile. »Ne plavajte v teh poplavnih vodah,« je posvarila premierka Queenslanda Annastacia Palaszczuk.

Z monsunskim obdobjem vsako leto nastopijo močni nalivi v tropskem severu Avstralije, toda letos je bila količina dežja rekordna. V enem tednu je padlo skoraj toliko dežja kot v lanskem letu.

Na poplavljenih območjih je posredovala tudi vojska. FOTO: AFP
Na poplavljenih območjih je posredovala tudi vojska. FOTO: AFP


Po nalivih močan veter


Avstralski meteorologi so napovedali, da bo močno deževje verjetno ponehalo v prihodnjih dneh. »Pričakujemo, da bo monsun aktiven še nekaj dni, nato pa bo izgubil svojo moč proti koncu tedna,« je povedal Richard Wardle iz državne meteorološke agencije v Queenslandu. V agenciji kljub temu opozarjajo, da se lahko po nalivih pojavi tudi močan veter.

Niti najrazkošnejše hiše se niso izognile vodi. FOTO: AFP
Niti najrazkošnejše hiše se niso izognile vodi. FOTO: AFP


Deževje sledi rekordno visokim temperaturam, ki so se v prejšnjem mesecu v nekaterih predelih Avstralije približale 50 stopinjam Celzija.

Komentarji: