Nov velik zdrs ameriškega borznega trga

Indeks Dow Jones je proti koncu trgovalnega dne izgubil skoraj 800 točk.
Fotografija: Borzni krč je napenjal predvsem strah, da se bo trgovinski spopad ZDA in Kitajske nadaljeval, kar bi prizadelo ameriško gospodarsko rast, hkrati pa še poglobilo sedanje težave v Evropi in Aziji. Foto Brendan Mcdermid/Reuters
Odpri galerijo
Borzni krč je napenjal predvsem strah, da se bo trgovinski spopad ZDA in Kitajske nadaljeval, kar bi prizadelo ameriško gospodarsko rast, hkrati pa še poglobilo sedanje težave v Evropi in Aziji. Foto Brendan Mcdermid/Reuters

Dvom vlagateljev v trdnost kitajsko-ameriškega trgovinskega premirja je včeraj povzročil splošno razprodajo vrednostnih papirjev in borzne kazalce pognal globoko v rdeče številke.

Indeks Dow Jones je proti koncu včerajšnjega trgovalnega dne izgubil 799,36 točke, glavni žrtvi sta bili delnici velikanov Boeing in Caterpillar, dveh velikih izvoznikov, ki bosta v primeru trgovinskega zaostrovanja med obalama Tihega oceana veliko izgubila. Dosti bolje se ni godilo niti tehnološkim podjetjem, tako da je indeks NASDAQ zdrsnil za 10 odstotkov od najvišje vrednosti v avgustu.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je skušal skrbi umiriti z besedami, da se je finančni trg znašel v položaju »počakajmo, kaj se bo zgodilo« in skušajo ugotoviti, ali bo po 90-dnevnem premirju med največjima svetovnima nacionalnima gospodarstvoma prišlo do trgovinskega dogovora. Pri tem jim ne pomagajo izjave predsednika države, ki sejejo več nemira, namesto da bi zbujale zaupanje.

»Sem mož carin,« je Donald Trump oznanil včeraj dopoldne na družbenem omrežju Twitter ter dodal, da morajo vsi, ki pridejo uživat ameriško blagostanje plačati za ta privilegij. »To bo vedno najboljši način da najbolj izrabimo našo gospodarsko moč. Sedaj dobivamo milijarde od carin. Naredimo Ameriko spet bogato,« je tvitnil brez premisleka in utrdil bojazni, ki so v nekaj urah izbrisale za skoraj 800 milijard dolarjev premoženja.

Borzni krč je napenjal predvsem strah, da se bo trgovinski spopad ZDA in Kitajske nadaljeval, kar bi prizadelo ameriško gospodarsko rast, hkrati pa še poglobilo sedanje težave v Evropi in Aziji. Beg kapitala iz delnic v varnejše obveznice je znova sprožil ugibanja o morebitnem ohlajanju gospodarstva. Donosi 10- in 2-letnih ameriških obveznic so se zelo zbližala, kar je v finančnih krogih običajno alarm pred prihajajočo recesijo.

Preberite še: