Prehodni predsednik pogreša podporo vojske

O razmerah v Venezueli je spregovorila začasna venezuelska prva dama Fabiana Rosales.
Fotografija: ZDA stopnjujejo pritisk na režim Nicolása Madura. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
ZDA stopnjujejo pritisk na režim Nicolása Madura. FOTO: Reuters

Rusija je obsodila sankcije, ki so jih proti venezuelskemu državnemu naftnemu podjetju PDVSA včeraj uvedle ZDA, ki sicer uvažajo največ venezuelske nafte. Medtem ko z uvedbo sankcij Washington uresničuje napoved o uporabi vseh oblik političnega in gospodarskega pritiska na režim Nicolása Madura, Moskva poudarja, da gre pri tem za odkrito vmešavanje v notranje zadeve Venezuele.

Kot je ob uvedbi sankcij povedal ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton, bo nemudoma blokiran dostop do finančnih sredstev družbe Citgo, hčerinske družbe PDVSA s sedežem v ZDA, v prihajajočem letu pa bodo sankcije Venezuelo predvidoma stale dodatnih 11 milijard dolarjev. Juan Guaidó, začasni venezuelski predsednik s podporo ZDA, je v intervjuju za CNN komentiral, da so sankcije ključne za preprečevanje nadaljnjih zlorab venezuelskega javnega denarja.
 

Fabiana Rosales: Lahko se zgodi karkoli


O (političnem) dogajanju v Venezueli je v intervjuju za španski časopis El Mundo spregovorila tudi začasna venezuelska prva dama Fabiana Rosales, Guaidójeva žena. »Kot ponavljamo vse dni: manjka nam podpora vojske,« je 26-letna novinarka in politična aktivistka povedala v odgovoru na vprašanje novinarja, čigavo podporo pogrešajo nasprotniki režima predsednika Madura. Pri tem je poudarila, da začasnega predsednika, opozicijskega voditelja in predsednika državnega zbora Guaidója ne podpirajo samo mednarodna skupnost in državljani Venezuele, temveč so na strani opozicije tudi »režimski funkcionarji«.

Fabiana Rosales, ki se ideološko noče opredeljevati (pravi, da ni ne levičarka ne desničarka in da jo definira ljubezen do domovine), se je v intervjuju razgovorila tudi o nevarnostih, ki v Venezueli pretijo nasprotnikom Nicolása Madura. »Pri tem režimu se lahko zgodi karkoli,« je izjavila, »če je njihovo preživetje pogojeno z ubijanjem, bodo ubijali«, zato so, kot je povedala, pripravljeni na vse, tudi na morebitni odvzem prostosti.

Preberite še:

Komentarji: