Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Resolucija o genocidu v Srebrenici na dnevnem redu Generalne skupščine ZN

Generalna skupščina ZN bo glasovala o predlogu resolucije, ki predvideva razglasitev 11. julija za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici.
Enote bosanskih Srbov so leta 1995 v Srebrenici, ki je bila takrat pod zaščito ZN, pobile najmanj 8000 Bošnjakov. FOTO: Amel Emric/Reuters
Enote bosanskih Srbov so leta 1995 v Srebrenici, ki je bila takrat pod zaščito ZN, pobile najmanj 8000 Bošnjakov. FOTO: Amel Emric/Reuters
STA
23. 5. 2024 | 06:40
23. 5. 2024 | 10:08
2:30

Generalna skupščina ZN bo predvidoma danes glasovala o predlogu resolucije za razglasitev 11. julija za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Temu Srbija odločno nasprotuje in je proti resoluciji sprožila veliko diplomatsko ofenzivo.

Proti resoluciji naj bi glasovalo okoli deset držav, več deset članic ZN pa naj bi se zaradi srbske diplomatske ofenzive zlasti med neuvrščenimi državami glasovanja vzdržalo, pravijo diplomatski viri.

Predlog resolucije o enem največjih zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni med drugim obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine.

Besedilo sicer nikjer ne obsoja Srbije ali Srbov

Predlagali sta jo državi, ki imata s tem težke zgodovinske izkušnje – Nemčija in Ruanda. V pobudi so sodelovale tudi druge države, med njimi Slovenija. Besedilo sicer nikjer ne obsoja Srbije ali Srbov.

FOTO: Elvis Barukcic/AFP
FOTO: Elvis Barukcic/AFP

Enote bosanskih Srbov so leta 1995 v Srebrenici, ki je bila takrat pod zaščito ZN, pobile najmanj 8000 Bošnjakov. Ta zločin je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije opredelilo kot genocid. Doslej je bilo zaradi tega na tem sodišču in na sodiščih v BiH obsojenih več kot 50 oseb. Pokol v Srebrenici je za genocid razglasilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ).

Parlament Republike Srbske je medtem v sredo pred današnjo obravnavo resolucije v ZN sprejel protestno izjavo, predsednik te entitete BiH Milorad Dodik pa je na omrežju X zapisal, da bi potrditev resolucije povzročila nepopravljivo škodo, ki bo pomenila konec BiH.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je medtem pred glasovanjem z blagoslovom patriarha srbske pravoslavne cerkve Porfirija odpravil v New York, kjer nadaljuje lobiranje proti resoluciji, je poročal portal Radio Slobodna Europa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine