Se v Budimpešti rojeva nova politična os?

Orbán se s skrajnodesničarskimi kolegi pogovarja o morebitnih povolilnih koalicijah.
Fotografija: Italijanski notranji minister Salvini in madžarski premier Viktor Orban. FOTO: REUTERS/Bernadett Szabo
Odpri galerijo
Italijanski notranji minister Salvini in madžarski premier Viktor Orban. FOTO: REUTERS/Bernadett Szabo

Madžarski premier Viktor Orbán je v Budimpešti sprejel italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, v ponedeljek pa bo k njemu prišel na obisk avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache. Ali pred bližajočim se glasovanjem v evropski parlament »Viktator« pripravlja zametke nove povolilne koalicije?

V liberalnem tedniku 168 Óra so si izposodili ime hollywoodskega filma Bal smrti, ko so z naslovom opremljali članek, v katerem so opisali čedalje pogostejša srečanja madžarskega premiera z voditelji evropskih najbolj skrajnih desničarskih strank. Vodja italijanske Lige Salvini je uradno prišel na povabilo madžarskega ministrskega kolega Sándorja Pintérja, a pravo intrigo je med komentatorji vnaprej zbudilo njegovo srečanje z vodjem madžarske vlade in vladajoče stranke Fidesz Orbánom.

Predstavniki madžarske vlade tega, kaj se bosta pogovarjala poglavarja strank, ki v evropskih parlamentarnih klopeh sedita v različnih taborih, niso hoteli komentirati, so pa v provladnem dnevniku Magyar Nemzet pred dnevi razkrili, da bo tema njunih pogovorov tesnejše sodelovanje med strankama po bližajočih se evropskih volitvah. O podobnih rečeh bo najbrž tekla beseda tudi na začetku prihodnjega tedna, ko bo v Budimpešto pripotoval predsednik avstrijske svobodnjaške stranke Strache, ki je s Salvinijevo Ligo (in francoskim Nacionalnim zborom Marine Le Pen) povezana v Gibanje za Evropo nacij in svobode.


Sodelovanje z levico »samomor«


Fidesz je uradno še vedno del v EU vladajoče Evropske ljudske stranke (EPP), čeprav so marca zaradi nespoštovanja pravne države, svobode govora in manjšinskih pravic njegovo članstvo začasno in delno suspendirali. Tudi zaradi pomoči slovenske SDS kazen ni bila tako ostra, kakor so zahtevali največji Orbánovi nasprotniki na stari celini, zato Fidesz ostaja del EPP, čeprav je madžarski premier zatrdil, da se je stranka sama suspendirala in da bo počakala na odločitev modrecev o prihodnjem članstvu v tej združbi.

Orbán že prej ni pel hvalnic EPP, tik pred Salvinijevim obiskom pa je v pogovoru za italijanski dnevnik Stampa napadel stranko, da »se pripravlja na samomor«, ker se noče pogovarjati z desničarskimi strankami, kakor je italijanska Liga, temveč raje »načrtuje povezavo z levico«. S tem je madžarski politik neposredno napadel sedanjega voditelja EPP Manfreda Webra, ki je izjavil, da bo raje sodeloval s proevropskimi socialisti in liberalci kakor z evroskeptičnimi skrajnimi desničarji, ki se zbirajo pod Salvinijevo zastavo. »Nacionalisti bodo naši sovražniki,« je dejal Weber, ko je prejšnji mesec začel predvolilno kampanjo.

Matteo Salvini in Viktor Orbán, »junaka, ki sta ustavila migracijo na morju in kopnem«. FOTO: REUTERS/Bernadett Szabo
Matteo Salvini in Viktor Orbán, »junaka, ki sta ustavila migracijo na morju in kopnem«. FOTO: REUTERS/Bernadett Szabo


Salvini kot največji evropski junak


Orbán se s tem ne strinja. V intervjuju za Stampo je »nacionalističnega« Salvinija razglasil za najpomembnejšo politično osebnost v Evropi, saj je »ustavil migracijo in razgradnjo EU«. »On je junak, ki je ustavil migracijo na morju, tako kakor smo jo mi na kopnem,« je povedal madžarski premier. Ko so ga italijanski novinarji vprašali, kaj meni o nacionalizmu, je odgovoril: »Bruseljska elita pravi, da podžigamo nacionalizem, mi pa menimo, da je z gradnjo svojega imperija prav ona največja grožnja.«

Na Orbánovo pobudo, da bi morala EPP sodelovati z desničarskimi populisti, se je odzvala tudi Annegret Kramp-Karrenbauer, ki vodi eno od najpomembnejših članic EPP – nemško CDU. Opozorila je, da Fidesz od marca nima besede pri odločanju o politiki EPP. »Če se je Orbán odločil, da bo Fidesz popeljal še bolj stran od EPP, ne bo več možnosti vrnitve ne zanj ne za Fidesz,« je dodala potencialna naslednica kanclerke Angele Merkel.

Komentarji: