Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število smrtnih žrtev ruskega napada na Harkov naraslo na 14

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pozval Joeja Bidna in Xi Jinpinga, naj se udeležita mirovnega vrha za Ukrajino.
Uničene stavbe v Harkovu. FOTO: Sergey Bobok/Afp
Uničene stavbe v Harkovu. FOTO: Sergey Bobok/Afp
STA
26. 5. 2024 | 09:16
26. 5. 2024 | 14:09
4:24

Število smrtnih žrtev ruskega bombnega napada na trgovino v Harkovu je naraslo na 14, ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi. Rusija je po lastnih navedbah trgovino z orodjem v soboto napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot zlobnega, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Ožina, skozi katero Rusija krade žito in oskrbuje svoj vojni stroj

Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je danes sporočil, da je število smrtnih žrtev naraslo na 14 ljudi. Najmanj dva moška, ki sta umrla, sta bila zaposlena v trgovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Notranji minister Igor Klimenko je pred tem še sporočil, da je bilo v napadu ranjenih 43 ljudi, še 16 ljudi pa pogrešajo.

V času napada je bilo v trgovini na obrobju mesta okoli 200 ljudi. Po napadu je izbruhnil obsežen požar, ki so ga gasilci uspeli omejiti, a je stavba popolnoma uničena.

Zelenski je v soboto na družbenem omrežju Telegram sporočil, da je šlo očitno za civilno tarčo. Napad je kot nesprejemljivega obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da »Francija deli bolečino Ukrajincev«.

Napad na trgovino je danes obsodil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. »Skupaj lahko ustavimo ruske brutalne napade. Nujno potrebujemo napredek glede rešitve za obširno zračno obrambo Ukrajine,« je dodal v zapisu na družbenem omrežju X.

Ruska tiskovna agencija Tass je ob navajanju varnostnih virov poročala, da je Rusija v napadu uničila vojaško trgovino in poveljniški položaj v nakupovalnem središču. Regija Harkov je že zadnjih nekaj tednov tarča obsežnega ruskega obstreljevanja in kopenske ofenzive. V ločenem napadu v soboto na istoimensko prestolnico regije je bilo ranjenih najmanj 14 ljudi. Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so »osvobodili« zaselek Berestove v regiji Harkov.

Rusija je Ukrajino obstreljevala tudi ponoči. Ukrajinska vojska je danes poročala o več napadih z droni in raketami. O eksplozijah so poročali iz regij Hmelnicki in Lvov na zahodu države. V regiji Vinica pa naj bi bila zadeta stanovanjska stavba, najmanj trije ljudje so bili ranjeni v napadu.

Ukrajinski gasilec v eni od porušenih stavb v Harkovu. FOTO: Sergey Bobok/Afp
Ukrajinski gasilec v eni od porušenih stavb v Harkovu. FOTO: Sergey Bobok/Afp

Zelenski povabil Bidna in Xija na mirovni vrh 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes pozval predsednika ZDA in Kitajske Joeja Bidna in Xi Jinpinga, naj se udeležita mirovnega vrha za Ukrajino v Švici prihodnji mesec. Prepričan je, da bi morala podpreti mirovni vrh s svojo udeležbo.

»Obračam se na voditelje sveta, ki se še vedno držijo ob strani globalnim prizadevanjem svetovnega mirovnega vrha: na predsednika Bidna, voditelja Združenih držav, in predsednika Xija, voditelja Kitajske,« je v video sporočilu dejal Zelenski. Prosil jih je še, naj podprejo vrh s svojim sodelovanjem. Prepričan je namreč, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bo izpolnilo zaveze.

Vrh o Ukrajini bo gostil švicarski Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je sporočila, da so povabili 160 delegacij, Rusije ni med njimi. Po navedbah Zelenskega je udeležbo potrdilo več kot 80 držav.

Biden kljub vztrajni podpori Kijevu še ni potrdil udeležbe na vrhu. Kitajska pa je med drugim sporočila, da mora biti mirovna konferenca organizirana tako s strani Rusije kot Ukrajine. Xi velja za strateškega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine