Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Grška obalna straža naj bi migrante metala čez krov

Grška obalna straža zavrača vse očitke nezakonitih dejavnosti.
Grška obalna straža je v morju naletela na truplo migranta. FOTO: Konstantinos Anagnostou/Reuters
Grška obalna straža je v morju naletela na truplo migranta. FOTO: Konstantinos Anagnostou/Reuters
STA
17. 6. 2024 | 11:16
17. 6. 2024 | 13:57
3:38

Grška obalna straža je domnevno odgovorna za smrt več deset migrantov v Sredozemskem morju v zadnjih treh letih, razkriva britanski BBC danes v svoji preiskavi domnevnih nezakonitih dejanj grških oblasti. Med njimi je menda obalna straža najmanj devet migrantov namerno vrgla v morje. Grška obalna straža očitke zavrača.

Grško vlado že dolgo obtožujejo prisilnega vračanja migrantov nazaj v Turčijo, od koder so prišli, kar je po mednarodnem pravu nezakonito. BBC pa je zdaj prvič izračunal število incidentov, v katerih je za smrtne žrtve domnevno odgovorna grška obalna straža s svojimi dejanji. Svoje ugotovitve so utemeljili na pogovorih z nevladnimi organizacijami, turško obalno stražo, pričami in lokalnimi mediji.

Grška obalna straža je zavrnila vse očitke nezakonitih dejavnosti.

BBC je sicer analiziral 15 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2020 in 2023, umrlo pa je najmanj 43 migrantov. V petih primerih so migranti dejali, da so jih predstavniki grških oblasti vrgli v morje, čeprav je nekaterim že uspelo doseči grške otoke. V več drugih primerih pa so predstavniki grških oblasti namestili migrante sredi odprtega morja v napihljive čolne brez motorja, ki so pogosto začeli puščati.

Mednarodni zločin

Grška zakonodaja omogoča vsem migrantom, ki želijo zaprositi za azil, da prošnjo vložijo na več otokih v posebnih registracijskih centrih. Vendar je več intervjuvancev za BBC povedalo, da so jih grške oblasti prijele, preden jim je uspelo doseči te centre. Pogosto so jih prijeli moški, ki so delovali pod krinko in so bili zamaskirani, ter jih prisilili, da so zapustili grško ozemlje in vode.

Med drugim je BBC nekdanjemu višjemu predstavniku grške obalne straže pokazal posnetek, kako je obalna straža na svoj krov dala 12 ljudi in jih nato zapustila na gumenjaku sredi morja. Nekdanji predstavnik obalne straže v intervjuju sicer ni želel ugibati, kaj se vidi na posnetku. Med premorom med snemanjem intervjuja pa je v grščini dejal, da je to očitno nezakonito in mednarodni zločin ter se čudil, zakaj so to delali podnevi.

Migrante so po reševalni akciji premestili na obalo otoka Mikonos. FOTO: Handout Reuters
Migrante so po reševalni akciji premestili na obalo otoka Mikonos. FOTO: Handout Reuters

Organizacije s področja človekovih pravic domnevajo, da je bilo na tisoče ljudi, ki so iskali azil v Evropi, nezakonito prisiljenih vrniti se iz Grčije v Turčijo, pri čemer jim je bila odvzeta pravica do iskanja azila, ki je določena v mednarodnem pravu in pravu EU.

Moški prenašajo vreče s trupli migrantov, ki so umrli, ko se je njihov čoln prevrnil na odprtem morju ob Grčiji. FOTO: Stelios Misinas/Reuters
Moški prenašajo vreče s trupli migrantov, ki so umrli, ko se je njihov čoln prevrnil na odprtem morju ob Grčiji. FOTO: Stelios Misinas/Reuters

Grčija je za številne migrante vstopna točka v Evropsko unijo. Lani je v EU čez morje prispelo 263.048 migrantov, od tega 41.561 v Grčijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine