Sudanska vojska potrdila odstavitev Omarja al Bašira

Tridesetletna vladavina sudanskega predsednika se končuje z državnim udarom. Na tak način je leta 1989 oblast prevzel tudi sam.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Tridesetletna vladavina sudanskega predsednika Omarja al Bašira se končuje z državnim udarom, sudanski minister za obrambo Avad Ibn Ouf je po nacionalni televiziji potrdil, da je Bašir po odstavitvi v priporu. Vojska je napovedala oblikovanje prehodnega sveta, ki naj bi bil na položaju naslednji dve leti.

Tudi Bašir, ki ga je mednarodno kazensko sodišče obtožilo zaradi genocida v Darfurju, je na oblast prišel z državnim udarom, in sicer leta 1989.

Mednarodni tisk je o njegovi odstavitvi danes poročal že v dopoldanskih urah, pisal je tudi, da so aretirali nekatere druge vodilne politike njegovega Islamskega gibanja, več ur pa je bilo potrebno čakati na končno potrditev državnega udara s strani vojske.

Odzvali so se tudi iz Amnesty International, kjer so dejali, da bi moral Sudan Baširja predati mednarodnemu kazenskemu sodišču. Hkrati so pozvali vojaške oblasti, naj zagotovijo, da v izrednih razmerah ne bodo ogrožene državljanske svoboščine. Podobno si je danes zaželel sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, in sicer, da bi prenos oblasti v Sudanu upošteval demokratične težnje ljudi.

Po mnenju Afriške unije pa vojaški prevzem oblasti ni ustrezen odgovor na težnje Sudancev. Svet za mir in varnost Afriške unije bo tako preučil razmere v Sudanu in sprejel ustrezne odločitve, je po poročanju STA napovedal predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki. Obenem se je zavzel za mirno in zadržano ravnanje oblasti ter k spoštovanju pravic tako domačih kot tujih državljanov ter zasebne lastnine. Vse vpletene strani pa je pozval k dialogu.

Omar al Bašir predlanskim v Darfurju. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters
Omar al Bašir predlanskim v Darfurju. FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters


Vojska je sicer v Kartumu že zjutraj obkolila predsedniško palačo in zasedla državna radio ter televizijo, ki sta začela predvajati le še vojaške koračnice in patriotsko glasbo. Ljudje, ki so se udeležili protestov v sudanski prestolnici – ti so potekali že več mesecev –, so že od jutra začeli s slavijem na ulicah. Vojska je zasedla tudi kartumsko letališče.

Državni udar je na nacionalni televiziji potrdil sudanski minister za obrambo<strong> </strong>Avad Ibn Ouf. FOTO: AFP
Državni udar je na nacionalni televiziji potrdil sudanski minister za obrambo Avad Ibn Ouf. FOTO: AFP


Mednarodni tisk, ki se sklicuje na sudansko agencijo Suna, je poročal, da so varnostne sile ukazale tudi izpustitev vseh političnih zapornikov iz sudanskih zaporov. Ibn Ouf je napovedal oblikovanje prehodnega sveta, razveljavili so tudi ustavo in za obdobje treh mesecev razglasili izredne razmere.

Protestniki so se zbrali pred sedežem vojske v Kartumu. Tisoči so vzklikali, da je režima konec. FOTO: Reuters
Protestniki so se zbrali pred sedežem vojske v Kartumu. Tisoči so vzklikali, da je režima konec. FOTO: Reuters


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


FOTO: AFP
FOTO: AFP


FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: