Trgovinska vojna za pomfrit

Kolumbija želi zaščititi domače proizvajalce krompirja pred domnevno preveč subvencioniranimi evropskimi tekmeci.
Fotografija: Razlog za nezadovoljstvo evropskih, predvsem belgijskih proizvajalcev globoko zamrznjenega krompirčka so najavljeni carinski ukrepi Kolumbije za omejevanje njegovega uvoza iz Belgije, Nemčije in Nizozemske. Foto: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Razlog za nezadovoljstvo evropskih, predvsem belgijskih proizvajalcev globoko zamrznjenega krompirčka so najavljeni carinski ukrepi Kolumbije za omejevanje njegovega uvoza iz Belgije, Nemčije in Nizozemske. Foto: Yves Herman/Reuters

Bruselj – Evropo sicer res skrbijo velike trgovinske vojne, ki bi utegnile izbruhniti in imeti dramatične posledice, a močno se lahko zaplete tudi pri manjših stvareh.

Čeprav ima vprašanje ocvrtega krompirčka z vseevropskega vidika bolj obrobno vlogo, imajo v Belgiji, domovini tega priljubljenega prigrizka, vsakršni zapleti z njim velike razsežnosti in sprožajo številne odzive.

»Da, Evropa bo branila evropski krompirček,« je konec tedna po zasedanju trgovinskih ministrov EU povedala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Vzrok za nezadovoljstvo evropskih, predvsem belgijskih proizvajalcev globoko zamrznjenega krompirčka so najavljeni carinski ukrepi Kolumbije za omejevanje njegovega uvoza iz Belgije, Nemčije in Nizozemske. To kolumbijska vlada utemeljuje kot protidampinško ukrepanje.

Ker Unija sumi, da Bogota deluje v nasprotju s pravili, se Bruselj že pripravlja na sprožitev postopkov pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Tudi vodja belgijske diplomacije Didier Reynders je opozoril na resnost zapletov s Kolumbijo in krompirčkom. Težave menda imajo predvsem belgijska mala in srednja podjetja. »Poskušali smo vzpostaviti dvostranske stike, a doslej ni bilo pravega učinka,« je pojasnjeval minister Reynders.

V združenju trgovcev in pridelovalcev krompirja Belgapom opozarjajo, da je Kolumbija za Brazilijo in Južno Afriko že tretja država, ki je sprejela takšne ukrepe. V Belgiji so lani proizvedli 4,6 milijona ton predelanega krompirja ali skoraj desetkrat več kot leta 1990. Devetdeset odstotkov proizvodnje je šlo v izvoz, tretjina od tega v nečlanice EU.  

Bogota je svojo namero razglasila 1. novembra in po poročanju belgijskega tiska je tamkajšnji kmetijski minister Andrés Valencia Pinzón razglasil: »Gre za zgodovinsko odločitev.« Ukrepe utemeljujejo s subvencioniranimi cenami iz EU, ki ogrožajo domače proizvodnje. Menda je kar 100.000 kolumbijskih družin neposredno odvisnih od proizvodnje krompirja.
 

Preberite še:

Komentarji: