Trump: Čas je, da se »izjemni mladi ljudje« vrnejo domov

Predsednik je ukazal umik vojaških čet iz Sirije. Mnogi so njegovo odločitev označili za preuranjeno in nepremišljeno.
Fotografija: Kritiki so opozorili predsednika, da se zaradi ameriškega umika iz Sirije lahko znova okrepi vojaška skupina Islamska država. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kritiki so opozorili predsednika, da se zaradi ameriškega umika iz Sirije lahko znova okrepi vojaška skupina Islamska država. FOTO: Reuters

Predsednik Donald Trump je obrazložil svojo odločitev s tem, da je džihadistična vojaška skupina ISIS v Siriji poražena in da zato ni več razloga za ameriško vojaško prisotnost na sirijskih tleh. »Po zgodovinski zmagi proti ISIS je čas, da pripeljemo naše  izjemne mlade ljudi nazaj domov!« je izjavil predsednik.



Mnogi v ZDA so že kritizirali njegovo odločitev. Kritiki so opozorili predsednika, da se zaradi ameriškega umika iz Sirije lahko znova okrepi vojaška skupina Islamska država.

Med tistimi, ki niso naklonjeni umiku vojske iz Sirije, so tudi republikanski senatorji. Senator in zvesti podpornik predsednika Trumpa Lindsey Graham, je sporočil, da je umik iz Sirije »velika napaka«, ki bi jo storil prej nekdanji predsednik Obama kot Trump. Po poročanju televizijske hiše CNN so vojaški umik predsedniku odsvetovali predsedniku tudi obrambni minister James Mattis, državni sekretar Mike Pompeo in svetovalec za narodno varnost John Bolton.

Ameriške vojaške sile so v severovzhodnem delu Sirije premagale večino pripadnikov Islamske države, toda kljub temu  na vzhodu države ostajajo nekatera manjša ozemlja, s katerimi še vedno upravljajo sile ISIS.

Preberite še:

Komentarji: