Turistična sezona na Hrvaškem ogrožena

Delodajalci na Hrvaškem opozarjajo, da jim primanjkuje sezonskih delavcev.
Fotografija: Turistična sezona na Hrvaškem se je začela, a gostinci in hotelirji opozarjajo, da jim primanjkuje delovne sile. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Turistična sezona na Hrvaškem se je začela, a gostinci in hotelirji opozarjajo, da jim primanjkuje delovne sile. FOTO: Cropix

Turistična sezona se je z lepim vremenom vendarle začela, v hotelih in restavracijah so zavihali rokave, v začetku novega turističnega navala pa se z velikim izzivom te dni soočajo na Hrvaškem, kjer jim primanjkuje delovne sile. Predstavniki združenja delodajalcev in turističnega združenja so danes hrvaško vlado opozorili na težavo, ki bi lahko pustila posledice pri izplenu sezone. Vodilne so pozvali, naj pod nujno sprejmejo odločitev o povečanju kvot za sezonske delavce iz tujine. 

"Ob začetku glavne turistične sezone je situacija z delovno silo kritična. Ogroženo je odpiranje posameznih turističnih kapacitet, restavracij in gostinskih lokalov. Lokalnih delavcev ni, kvote za uvoz tujih delavcev pa so zapolnjene. Nujen je hiter odziv ministrstva za delo in vlade," so opozorili delodajalci. Dodali so še, da več tednov nagovarjajo odgovorne za pomoč turističnemu sektorju pri reševanju problema, vendar so naleteli na gluha ušesa.


Naslovili so jih na zavod za zaposlovanje


Turizem na Hrvaškem predstavlja 20 odstotkov bruto domačega proizvoda, hrvaško gospodarstvo je v veliki meri odvisno od te dejavnosti. A če ni dovolj osebja, ki bi nudilo turistične usluge, se konča tudi boj za vsakega gosta, so še poudarili hrvaški delodajalci. Na prvem mestu je zaposlovanje lokalnih delavcev, če je to le mogoče, vendar številni niso zainteresirani za delo v turizmu, opozarjajo.

Hrvaški delodajalci si želijo še eno dobro sezono, ki pa je ne bodo mogli ponoviti brez ustrezne delovne sile. FOTO: Leon Vidic/Delo
Hrvaški delodajalci si želijo še eno dobro sezono, ki pa je ne bodo mogli ponoviti brez ustrezne delovne sile. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na ministrstvu za delo so delodajalce v turizmu usmerili na domačo delovno silo, šele, ko jo bodo izkoristili, bodo začeli preučevati njihove zahteve glede povečanja kvotah za tuje delavce. Delodajalce, ki pogrešajo sezonsko osebje, so naslovili na zavod za zaposlovanje, kjer naj bi našli, kar iščejo.

Dodali so še, da so se priprave za letošnjo sezono začele lani, ko je zavod za zaposlovanje anketiral brezposelne, med katerimi jih je več kot 20.000 dejalo, da bi radi delali v turizmu. Sezonsko lahko (polovico delovnika) delajo tudi upokojenci, doslej jih je 12.300 izkoristilo to možnost.

Letos so na Hrvaškem zabeležili več kot 15.000 dovoljenj za zaposlovanje tujih delavcev iz tretjih držav v turizmu, kar je dvakrat več kot lani. Po podatkih ministrstva pojenjajo, ostalo je še približno 2100 delovnih dovoljenj.

Komentarji: