Umrl nekdanji majordom papeža Benedikta XVI., žvižgač Vatileaksa

Knjiga Njegova svetost Tajni dokumenti Benedikta XVI. je razkrila nepotizem in korupcijo za papeževim hrbtom, kar je postalo znano kot afera Vatileaks.
Fotografija: Vatikansko sodišče je oktobra 2012 Gabrielea obsodilo na 18 mesecev zapora zaradi hujše tatvine, a ga je Benedikt XVI. po dveh mesecih pomilostil. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Odpri galerijo
Vatikansko sodišče je oktobra 2012 Gabrielea obsodilo na 18 mesecev zapora zaradi hujše tatvine, a ga je Benedikt XVI. po dveh mesecih pomilostil. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters

Nekdanji majordom papeža Benedikta XVI., ki je v javnost spravil zaupne vatikanske dokumente in tako sprožil afero Vatileaks, je umrl. 54-letni Paolo Gabriele je po današnjih navedbah Vatikana umrl po dolgi bolezni. Zapustil je soprogo in tri otroke.

Vatikansko sodišče je oktobra 2012 Gabrielea obsodilo na 18 mesecev zapora zaradi hujše tatvine, a ga je takratni papež Benedikt XVI. po dveh mesecih pomilostil. Kasneje je Gabriele dobil zaposlitev v vatikanski pediatrični bolnišnici Bambino Gesu. Bil je sicer izgnan iz vatikanske države. Pred tem je bil eden od približno 600 državljanov te mestne države.

Gabriele je imel kot majordom in laik edinstven dostop do papeža. Pomagal mu je pri oblačenju in ga spremljal na številnih potovanjih v tujini. Gabriele je iz zasebne pisarne papeža Benedikta XVI. ukradel dokumente, ki so se kasneje pojavili v knjigi italijanskega preiskovalnega novinarja Gianluigija Nuzzija.

Knjiga z naslovom Njegova svetost Tajni dokumenti Benedikta XVI. je kronološko razkrila nepotizem in korupcijo za papeževim hrbtom, kar je nato postalo znano kot afera Vatileaks. Ta je zasenčila zadnje meseca papeževanja Benedikta XVI., ki je 11. februarja 2013 kot prvi papež v zadnjih skoraj 600 letih odstopil s položaja. Gabriele je zatrjeval, da je deloval iz ljubezni do Cerkve in papeža ter se zoperstavil zlu in korupciji v Vatikanu.

Komentarji: