Uničujoče pravno mnenje za premierkin sporazum

Britanski državni pravobranilec in strokovnjaki opozarjajo, da dogovorjene rešitve ne odpravljajo ključnih pomanjkljivosti ločitvenega sporazuma.
Fotografija: Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je morda zadal usodni udarec ločitvenemu sporazumu. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Odpri galerijo
Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je morda zadal usodni udarec ločitvenemu sporazumu. FOTO: Simon Dawson/Reuters

Britanska vlada se na vse pretege trudi, da bi poskušala prepričati dovolj britanskih poslancev v to, da med nocojšnjim glasovanjem podprejo ločitveni sporazum o brexitu in pravno zavezujoča dopolnila, ki jih je premierki Theresi May uspelo doseči v pogajanjih z Brusljem.

Nekaj ur pred glasovanjem vladnim načrtom ne kaže najbolje: pravni strokovnjaki so namreč izrazili pomisleke o tem, da dopolnila in zagotovila, ki jih je vladi uspelo dobiti med pogajanji, sama po sebi odpravljajo nevarnost, da bi Združeno kraljestvo zaradi irskega varovala po brexitu v nedogled ostalo ujeto v carinski uniji z EU.

Takšno je tudi mnenje državnega pravobranilca Geoffreyja Coxa, najverjetneje ključne osebe, ki bi jo vlada morala prepričati o pravni teži sinoči doseženega kompromisa, preden bi lahko pričakovala zadostno podporo britanskih poslancev. Cox je danes opozoril, da pravna tveganja glede ločitvenega sporazuma ostajajo nespremenjena, kar pomeni, da bi lahko Združeno kraljestvo v skladu z novembra sklenjenim ločitvenim sporazum proti svoji volji ostalo ujeto v carinski uniji z EU.

Britanska premierka Theresa May in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker med polnočno tiskovno konferenco v Strasbourgu. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Britanska premierka Theresa May in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker med polnočno tiskovno konferenco v Strasbourgu. FOTO: Vincent Kessler/Reuters

 

Razlog za ponovno zavrnitev


Cox je v nastopu pred parlamentom dejal, da kompromisna rešitev, ki jo je dosegla vlada, izboljšuje ločitveni sporazum z britanskega vidika, a hkrati dodal, da bodo poslanci morali sprejeti »politično odločitev« o tem, ali dopolnila izpolnjujejo njihova pričakovanja.

Podobno so po poročanju otoških medijev ugotovili tudi pravni strokovnjaki, s katerimi sodeluje kampanja za razpis novega referenduma o brexitu, in ustavni pravniki, ki jih je za oceno vladnega kompromisa angažirala skupina evroskeptičnih torijcev v parlamentu.

Predvideva se, da bo večina nasprotnikov sporazuma v britanskem parlamentu Coxovo mnenje vzela kot dokaz, da skoraj 600 strani dolg dokument tudi v sedanji obliki ni zadovoljiv, in ga bo na nocojšnjem glasovanju še v drugo zavrnila. Na to nakazuje tudi odziv finančnih trgov. Vrednost funta je po objavi mnenja britanskega državnega pravobranilca strmoglavila. 

Spodnji dom britanskega parlamenta je o ratifikaciji ločitvenega sporazuma prvič glasoval sredi januarja. Vlada je prvo glasovanje izgubila z razliko 230 poslanskih glasov.

Komentarji: